György

Alkotócsoport nyerte az AVIVA-díjat

2010.11.05. 10:18

Programkereső

A Société Réaliste nyerte az Aviva Képzőművészeti Díjat.

 

A Gróf Ferenc és Jean-Baptiste Naudy képzőművészek alkotta Société Réaliste csoport nyerte el az ötmillió forinttal járó Aviva Képzőművészeti Díjat, az 500 ezer forintos közönségdíjat László Gergely és Rákosi Péter alkotópárosa, a Tehnica Schweiz vehette át a Műcsarnokban.

Technika Schweiz alkotása
Technika Schweiz alkotása

A művészeti díjra a zsűri tagjai jelölhettek olyan negyven év alatti alkotókat, akik legalább három éve vannak a pályán, és már legalább egyszer volt figyelemre méltó önálló kiállításuk.
Az idei nyertest hat jelölt ‒ Batykó Róbert, Esterházy Marcell, Németh Hajnal, Katarina Sevic, a Société Réaliste és a Tehnica Schweiz ‒ közül választotta ki a Műcsarnok igazgatója, Petrányi Zsolt által felkért hattagú kuratórium: Páldi Lívia művészettörténész, a Műcsarnok főkurátora, Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum igazgatója, Hornyik Sándor művészettörténész, Karvalits Ferenc műgyűjtő, Szűcs Attila festőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem adjunktusa, valamint Hans Knoll galerista.
A meghívott kortárs művészek korábbi és kifejezetten erre az alkalomra készített munkáiból október 9-én nyílt kiállítás a Műcsarnokban, a közönség pedig a helyszínen és a díj honlapján is szavazhatott kedvencére.

A Bencsik Barnabás által jelölt Gróf Ferenc és Jean-Baptiste Naudy a zsűri indoklása szerint „szisztematikus kutatásokon alapuló, konzekvensen építkező, interdiszciplináris tevékenységükkel egy önálló, nemzetközileg is elismert művészeti nyelvet és kommunikációt fejlesztettek ki (...). A számos önálló projekt, meghatározó nemzetközi és hazai kiállításon, biennálékon való részvétel mellett aktív képviselői a művészeti és az akadémikus területek közötti átjárást szorgalmazó kritikai diskurzusoknak is".
A közönségdíjat elnyerő Tehnica Schweizet a Műcsarnok tájékoztatása szerint a szavazók csaknem egynegyede választotta.
Az Aviva Képzőművészeti Díjhoz kapcsolódó kiállítás vasárnapig tekinthető meg a Műcsarnokban.