Konrád, Tivadar

Ronccsal Velencébe

2010.11.09. 12:47

Programkereső

Németh Hajnal Összeomlás – Passzív interjú projektje képviseli Magyarországot a Velencei Biennálén.

A 2011-es 54. Velencei Képzőművészeti Biennále Magyar Pavilonjára vonatkozó pályázatot a korábbi évekhez hasonlóan idén is a Műcsarnok bonyolította le. A Pavilonra 12 kurátori pályázat érkezett, amelyek közül a zsűri Peternák Miklós kurátori pályázatát hirdette győztesnek, amelyben Peternák Németh Hajnal Összeomlás - Passzív Interjú című munkáját javasolta megvalósításra.

Németh Hajnal: Összeomlás
Németh Hajnal: Összeomlás

Németh Hajnal munkáját tavasszal már láthatta a közönség a Kiscelli Múzeumban, majd annak módosított verzióját a debreceni MODEM-ben, legutóbb pedig a Műcsarnok AVIVA-díjra jelölteket bemutató tárlatán. A mű központi eleme egy összetört autó, amely látványával egyértelműen egy balesetet idéz, míg a folyamatosan szóló, opera-jellegű zenedarab a balesetet szenvedett emberek élményeit mondja el három énekes tolmácsolásában.

Mint a zsűri indoklásában olvasható: „Németh Hajnal munkáira már a kezdetektől jellemző a tömegkultúra és a hétköznapiság erős, tematikus jelenléte. (...) Az autó mint az egyén számára a mobilitást lehetővé tevő technikai vívmány az ember életében betöltött szimbolikus szerepét vizsgálja. Így az autóbaleset esettanulmánya kapcsán a múlandóság véletlenek által meghatározott rendeltetését kutatja. Németh korábbi műveinek hanganyagához képest itt egy kifejezetten színpadias, magas művészeti formához, az operához nyúl, amely az érzelmi azonosulás kérdésében játszik a mű esetében alapvető szerepet. Egyfajta távolságot teremt a néző számára az átélésben, ugyanakkor paradox módon mégis mély érzelmeket fejez ki. A zsűri egybehangzó véleménye szerint a mű komplexitása révén alkalmas az egzisztenciális tartalmak élményszerű kifejezésére, amely egy izgalmas kiállítást eredményezhet, és számíthat mind a szakmai, mind a szélesebb közönség érdeklődésére."

Németh Hajnal műve 2011. június 4-e és november 27. között lesz látható a Velencei Biennále Magyar Pavilonjában.