György

Meghalt Bartos István éremművész

2010.11.18. 08:34

Programkereső

Hatvanhárom éves korában elhunyt Bartos István éremművész, az 1993-ban megjelent forintérmék egyik tervezője.

Bartos Istvánt kedden érte a halál a Mozgássérültek Állami Intézetében, ahol 1976 óta élt és dolgozott kerekesszékben.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) méltatásában felidézi, hogy a forint érmék tervezőit annak idején pályázat útján választották ki. Míg az érmesor előlapja Kósa István munkája lett, Bartos István tervezte az érmék névértékes hátlapját. Az ő nevéhez kötődik a ma is használatos 5, 10, 20 és 50 forintos érme írás oldala.

Érme az Esztergomi bazilikával
Érme az Esztergomi bazilikával

A művész egy néhány négyzetméteres intézeti szobában, a világtól elzárkózva tervezte a szebbnél szebb emlékérméket, mint például a régi balatoni hajókról készített érmesorozat darabjait vagy az Esztergomi Bazilika elnevezésű, 5000 forint értékű, hullámos peremű ezüst érmét, amely az egyházi építészet remekeit bemutató éremsorozat első darabja volt, amit a bazilika felszentelésének 150. évfordulójára bocsátotta ki az MNB. Az 1956-os forradalom 50. évfordulójára kibocsátott 50 forintos érméje az amerikai World Coin News magazin által indított internetes közönségszavazáson 2008-ban "Az év érméje" lett.

Bartos István 1947-ben született Mátészalkán. A gimnáziumban ismerkedett meg a műszaki rajzolással, marós inas lett, majd a Képző- és Iparművészeti Szakiskolát járta ki és kirakatrendező, reklámgrafikus lett. 1974-ben már tervezett érmeket is. Emellett festményeket és grafikákat is készített. 1976-ban egy rosszul sikerült ugrás után kényszerült kerekesszékbe, később beköltözött a mozgássérültek intézetébe. Mivel a kezét is érintette a bénulás, komoly erőfeszítések árán tanult meg újra rajzolni, tervezni, mintázni.