György

Robert de Niro festészeti díjat alapított

2010.11.22. 15:02

Programkereső

Robert de Niro évi 25 ezer dollárral járó festészeti díjat alapított képzőművész édesapja emlékére.

Robert de Niro édesapja, idősebb Robert de Niro 1993-ban, 71 éves korában hunyt el prosztatarákban. A színész édesapjának munkáit több galéria és múzeum is kiállította, a festészet mellett pedig tanított és egy keretező-műhelyben is dolgozott.

Sr. Robert de Niro: Csendélet virággal és gyümölccsel
Sr. Robert de Niro: Csendélet virággal és gyümölccsel

Mint a Bloomberg beszámolt róla, a színész a bejelentést egy fogadáson tette, amelyet édesapja utolsó, Soho-beli műtermében rendezett. A műtermen egyébként az idősebb de Niro egy Napóleon nevű máltai doggal, két papagájjal és egy Nyuszi nevű nyúllal osztozott, akik többször megjelentek vásznain, akárcsak a biciklije. „Amikor apám elment, úgy döntöttem, hogy megtartom ezt a helyet, hogy a gyerekeim láthassák, milyen ember is volt a nagyapjuk."

A Robert de Niro Sr. Prize első jelölése jövőre várható, a lebonyolítást a Tribeca Film Institute non-profit intézet végzi majd, amelynek de Niro is társalapítója. A nem csekély összeggel járó díjat egyébként az az amerikai művész nyerheti el, „akinek munkássága már jelentős ideje meghatározó alkotásokkal járul hozzá a festészethez".

Az idősebb de Niro képei jelenleg a New York-i DC Moore Galériában láthatóak, amely vezetője, Bridgitte Moore szerint az a mód, „ahogy a festő ábrázolta és leegyszerűsítette a figuráit, lenyűgözően gyönyörű."