Ervin

Elhunyt Irene Ludwig

2010.11.29. 10:43

Programkereső

Elhunyt vasárnap Irene Ludwig, az egyik legjelentősebb műgyűjtő, aki férjével együtt több mint 12 ezer műalkotást tudhatott magáénak.

A német Irene Ludwigot 83 éves korában érte a halál, súlyos, rövid betegség következtében ‒ közölte az aacheni székhelyű Ludwig Alapítvány.

Peter és Irene Ludwig
Peter és Irene Ludwig

Férjével, az 1996-ban elhunyt Peter Ludwiggal több mint 12 ezer művészeti alkotásra tett szert, ebbe az antikvitás korától kezdődően egészen a kortárs művészetig tartoztak remekművek. A gyűjteményből származó ajándékok és kölcsöndarabok világszerte harminc múzeumban láthatók, ebből 12 a házaspár nevét viseli többek között Budapesten, Kölnben, Bécsben és Pekingben.

A Ludwig-kollekció kiemelkedő darabjai között emlegetik a szovjet avantgárd remekműveit a 20. század első évtizedeiből, valamint az 1960-as évek pop-art műveit. Európában elsősorban a házaspár mecénási tevékenysége révén vált ismertté a pop-art irányzata. Ennek jegyében alapították 1967-ben az azóta világhírűvé vált kölni Ludwig Múzeumot, amely kezdetben Georg Baselitz, Yves Klein, Robert Morris és Gerhard Richter mintegy háromszáz munkáját mutatta be.

Irene Ludwig kerülte a rivaldafényt. Négy testvérével nőtt fel, majd a Mainzi Egyetemen művészettörténetet tanult. Diákévei alatt ismerte meg Peter Ludwigot, akivel 1951-ben kötött házasságot. A férj beállt felesége családjának csokoládégyárához dolgozni, később vezetője lett a nagy múltú üzemnek. A házaspár a jövedelmező üzleten kívül minden percét a művészeteknek szentelte. Férje hirtelen jött halála után Irene Ludwig célja az volt, hogy beteljesítse Peter Ludwig életművét. 1998-ban létrehozta a Peter és Irene Ludwig Alapítványt, ezzel biztosította a gyűjtemény darabjait őrző múzeumok tartós anyagi biztonságát. „Munkánk Irene Ludwig halála után is az ő szellemisége szerint folyik tovább" ‒ fogalmazott az alapítvány vezetője.

Roy Lichtenstein képe (Ludwig)
Roy Lichtenstein képe (Ludwig)

A magyar Ludwig Múzeum ‒ Kortárs Művészeti Múzeum történetének kezdete 1987-re datálható, amikor a Magyar Nemzeti Galéria bemutatott egy válogatást az aacheni Ludwig-gyűjtemény műtárgyaiból. Ez a mintegy hetven alkotás, melyeket 1989-ben a Ludwig Alapítvány Magyarországnak adományoz, képezte a ma is látható gyűjtemény alapját. Az adományozott műtárgyakat ekkor még a Magyar Nemzeti Galéria gondozta, az 1991-ben nyíló első állandó kiállításnak is a Magyar Nemzeti Galéria A épülete adott otthont, amivel megszületett Magyarország első külföldi kortárs alkotásokat gyűjtő és bemutató intézménye.

Az intézmény 1996-ban vált függetlenné a Magyar Nemzeti Galériától, amiben szerepet játszott Peter Ludwig váratlan halála, ami után Irene Ludwig kezdeményezésére létrejött a Peter és Irene Ludwig Alapítvány. A Magyar Nemzeti Galéria A épületének három szintjén újrarendezve, jelentős magyar anyaggal bővítve - immár önálló költségvetési szervként - megnyílik a Kortárs Művészeti Múzeum - Ludwig Múzeum Budapest. A kortárs magyar múzeum alapító okirata szerinti gyűjtőköre az 1945 utáni egyetemes és magyar művészet. Feladata: gyűjtőmunka, tudományos feltáró és feldolgozó tevékenység, állandó és időszaki kiállítások szervezése, közönségkapcsolati munka, társművészetek bemutatása, szakkönyvtár működtetése. Küldetése a kortárs külföldi és magyar művészet eredményeinek integrálása a magyar szellemi életbe.

A Ludwig Múzeum 2005-ben költözött át a Művészetek Palotájába. Kiállítótere 3300 nm², az intézmény 1991 és 2007 között több mint kétszáz időszaki tárlatnak adott otthont, melyek közül kiemelt figyelmet kaptak az Anton Corbijn vagy Keith Harring munkásságát bemutató tárlatok, akárcsak a Robert Capa és Martin Munkácsi életművét felvonultató események.