Emma

Ismeretlen Picasso-gyűjteménnyel rukkolt elő egy francia villanyszerelő

2010.11.30. 14:20

Programkereső

A nyugdíjas villanyszerelő a 1970-es években tett szert 271 képre.

Az újonnan előkerült lenyűgöző örökség legalább 60 millió eurót (17 milliárd forint) ér - mondta Jean-Jacques Neuer, a Picasso-hagyaték egyik kezelője. A Riviérán élő egykori villanyszerelő és felesége még szeptemberben megmutatta az alkotások egy részét Picasso fiának, Claude-nak és más hagyatékkezelőknek is. A Libération című francia napilap jelentése szerint a gyűjtemény valamennyi darabja 1900 és 1932 között, abban az időszakban készült, amikor a Barcelonából Franciaországba költözött fiatal festő nyomorúságos körülmények között élt.

Picasso ló-rajz
Picasso ló-rajz

A 271 előkerült mű között a legértékesebbnek kilenc kubista kollázst tartanak a szakértők, amelyek önmagukban 40 millió eurót (11,2 milliárd eurót) érnek. Különlegességnek számít egy, a kék korszakból (1901-1904) származó akvarell is. Ezenkívül a gyűjtemény részét képezi néhány gouache (művésztempera) technikával készült kép, amelyeket papírra festett Picasso, vászonra kézzel festett vázlatok, amelyek feltehetően 1920 nyarán készültek, valamint harminc litográfia és több mint kétszáz rajz. Ez utóbbiak jelentős része Picasso első feleségéről, Olgáról készült portré, amelyek a festőnek az első világháború utáni boldog, klasszikusabb korszakában készültek. De a rajzok között található egy karikatúra a fiatal kritikusról, André Salmonról, valamint kutyaviadalt, keresztre feszítést, szatírokat ábrázoló képek és a festő munkái között ritkaságnak számító néhány tájkép is.

Az illetékesek megerősítették a művek eredetiségét. Az viszont egyelőre nem tisztázott, hogy a gyűjtemény miként került a villanyszerelő tulajdonába. Egyébként ő maga fordult a hagyatékot kezelő Picasso-fiúhoz azzal, hogy hitelesítse a művek eredetiségét. A 71 éves férfi egy ismeretlen Picasso-művekkel teli bőrönddel állított be az elképedt családhoz és azt mesélte, hogy ő szerelte be a riasztóberendezéseket a mester tengerparti villáiban. A műveket állítása szerint közvetlenül Picassótól, illetve a festő halála után feleségétől, Jacqueline-tól kapta ajándékba. Ezt a történetet azonban a hat örökös közül egyik sem tartja hihetőnek. Szerintük elképzelhetetlen, hogy Picasso ekkora értékben adományozott volna a műveiből ugyanannak a személynek. Köztudott ugyanis, hogy a festő minden egyes művétől nehéz szívvel vált meg, és képes volt egyes képeit később visszavásárolni, ráadásul az elajándékozott műveiről részletes nyilvántartást vezetett.

Picasso kéz-rajz
Picasso kéz-rajz

A Picasso-hagyaték kezelői ezért eljárást kezdeményeztek a férfi ellen, akit szeptemberben elő is állított a rendőrség, mert a feltételezések szerint jogtalanul jutott hozzá az alkotásokhoz. A család jelezte, hogy szeretné megszerezni a bőrönd teljes tartalmát. A gyűjteményt október 5-én a hatóságok lefoglalták és a Libération tudomása szerint jelenleg a Párizs-közeli Nanterre-ben, a kulturális vagyonkereskedelem elleni harc központi hivatalában őrzik a peres eljárás végéig.