Benedek

Nem kell a Colosseum

2010.12.03. 17:17

Programkereső

Túl régi, túl költséges, túl kockázatos.

Eredménytelenül zárult a Colosseum magánpénzből való felújítására kiírt nemzetközi pályázat. Egyetlen jelentkező volt és ő is feltételeket szabott. A világ egyik legismertebb és leglátogatottabb műemléke, a Krisztus utáni I. században emelt római amfiteátrum a vállalkozóktól remélte megújulását. Az olasz főváros főpolgármestere, Gianni Alemanno idén tavasszal vetette fel, hogy a közel kétezer éves kincs helyreállítását magánberuházókra bíznák. A bejelentést ráadásul Japánban tette, hangsúlyozva, hogy a szigetország olasz divatimportőre, a Yuzu Yakhi cég készen áll a Colosseum restaurálásának finanszírozására.

Colosseum újjáépítve
Colosseum újjáépítve

A nemzetközi pályázatot augusztusban hirdették meg és október 31-én zárták le. Az olasz sajtó most decemberben tette fel a kérdést: miért hallgat a főpolgármester a pályázat eredményéről? "A beérkezett ajánlatok nem voltak megfelelőek" ‒ válaszolta tömören Roberto Cecchi, a római kulturális minisztérium főtitkára. A műemlékvédelmi szakszervezetek nyilatkozatai szerint a pályázatokat elbíráló ötfős bizottság össze sem ült, mivel csak egy ajánlat érkezett: az olasz cipőgyáros, Diego Della Valle nyújtott be tervet.

A nyáron még a Colosseumot újjávarázsoló olasz vállalkozói csoportról lehetett hallani. Az Il Sole 24 Ore gazdasági napilap úgy értesült, Della Valle önerőből 23 millió euróval pályázott, de ezzel együtt a pályázati szabályok módosítását is kérte.

Ezek azt írták elő, hogy a munkát 2012-ben kell elkezdeni és 2013 végére befejezni, s az évi hatmillió turistát vonzó Colosseumnak a restaurálás alatt mindvégig biztosítani kell a nyitva tartását. A vállalkozó felelős a restaurátorokért, akiknek munkáját a műemlékvédelem ellenőrzi. A szponzor nem reklámozhatja magát a Colosseumra kitett reklámposzterekkel, egyedüli díja a dicsőség lett volna és az, hogy a becslések szerint 91 milliárd eurót érő Colosseum kereskedelmi márkájához adta a nevét. Talán ezek a feltételek riasztották el még a japánokat is - állapította meg a La Repubblica.