Benedek

Átadták a Táncsics Mihály-életműdíjakat

2010.12.06. 10:26

Programkereső

Avar István színművész, Gyémánt László festőművész és Seregi László koreográfus vehette át a Táncsics Alapítvány életműdíjait.

A kitüntetéseket Gyurcsány Ferenc, az alapítvány kuratóriumának elnöke, volt miniszterelnök adta át a Magyar Nemzeti Galériában. Gyurcsány Ferenc köszöntő beszédében az önkifejezés, a szabad véleménynyilvánítás szabadságáról szólva kijelentette: "ma olyan hatalmasok uralkodnak az országban, akik nem a népüknek kívánnak több szabadságot adni, hanem önmaguknak. Az a hatalom, amelyik önmagának kíván több szabadságot adni (...) az nem demokráciát akar, hanem alávetést" ‒ mondta a volt szocialista kormányfő, akinek köszöntője alatt a kivetítőkön egy leragasztott szájú férfi arca volt látható. Gyurcsány Ferenc szerint "a szabadság megvonásával a jobboldal mai kormánya rátámadt a köztársaságra", majd hozzátette, hogy beszédével tudatosítani szeretné, mindenkinek dolga van ebben az országban azért, hogy "a basáskodók hatalma előbb érjen véget, mint ők azt gondolják".

Táncsics életműdíjasok 2010
Táncsics életműdíjasok 2010

Szinetár Miklós rendező Avar Istvánt méltató beszédében azt mondta, a színművész egy hőstelen korban tudott hős és példakép lenni, "a nagy művész mindig emberséget sugárzott". Bereczky Loránd művészettörténészt, a Magyar Nemzeti Galéria címzetes főigazgatója Gyémánt Lászlóról azt mondta, hogy "a kísérletező művész a 20. és a 21. századi magyar képzőművészet egyik jelentős és nagyon jellegzetes mestere. Tevékenységét a szakmai tudás és a tisztesség jellemzi. Horváth Ádám rendező Seregi Lászlót méltatta, mint mondta, "művészete egyedülálló mind a magyar, mind a külföldi színpadokon".

A Táncsics Alapítvány 2004-ben alapította a Táncsics Mihály-életműdíjat, amelyet "évről évre a kortárs magyar művészet olyan tekintélyes alakjai kapják, akik munkásságukkal és annak eszmei értékével bizonyították tartósan kiemelkedő helyüket a kortárs hazai művészetben".
Az ünnepségen részt vett többek között, Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke, Baja Ferenc, a Táncsics Alapítvány kuratóriumának volt elnöke, Gálvölgyi János, Garas Dezső és Hernádi Judit színművészek, valamint Koós János énekes.