Fülöp, Evelin

Bécsi magyar írók

2010.12.07. 15:48

Programkereső

Bécs és a magyar írók kapcsolatát mutatja be a PIM új tárlata.

Azt gondolhatnánk, hogy irodalmi művekről, írók életéről kiállítást rendezni a világ legnagyszerűbb dolga, hiszen ez az a helyzet, amikor csodás sorsok és kitalált életek adnak egymásnak randevút. A gyakorlatban viszont ez kevés látnivalót jelent, ami a nagyszerűség érzése mellett extra kihívást is jelent a szervezőknek. Mindezen nehézségek azonban nem riasztották el a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársait, és egy igazán izgalmas kiállítást hoztak tető alá, amelyen Bécs és a magyar irodalom kapcsolatát mutatják be. A magyar történelemben Bécs jó pár évszázadon át meghatározó szerepet játszott, és itt most nemcsak a város politikai aspektusaira gondolunk, hanem arra a kulturális hatásra is, amit mint közvetítő közeg betöltött Nyugat-Európa és Magyarország között. A város eme üdvös szerepe napjainkra sem csökkent, a Petőfi Irodalmi Múzeum tárlata azonban a boldog békeidőkre koncentrál, akárcsak a múzeum két korábbi tárlata, amely Párizs és Berlin a magyar kultúrára gyakorolt hatását mutatta be az Írók poggyásszal sorozatban.

Bécsi magyar írók - PIM_2
Bécsi magyar írók - PIM_2

Bár Bécs nem elsőként került terítékre, kiemelt szerepét már csak közelsége is indokolja. Írók, festők és gazdag főurak egyaránt szívesen időztek a császárvárosban, ha éppen új izgalmakra vágytak. A szalonok, színházak és kávézók pedig bőven szolgáltatták ezeket az izgalmakat, csak elég vastag pénztárcával kellett nekivágni a városnak, ahogy azt a kiállítás Hermes Villa részlete illusztrálja, de éhezésre is bőven nyújtott teret, aminek súlyát József Attila szövegeiből ismerhetjük meg.

Bécsi magyar írók - PIM_1
Bécsi magyar írók - PIM_1

A kiállítás legnagyobb erénye azonban az, hogy valóban képes visszaadni a századforduló hangulatát vagy legalábbis azt a hangulatot, amit a ma embere társít hozzá. A tárlókban tintával írt kéziratok, a falakon a szecesszió stílusában készült buja rajzok és íróportrék, filmhíradó részletek, régi bútorok, Csáth Géza zenéje és a festett tapéta együtt teremti meg a címben ígért álomvilágot. Ha pedig tovább nyújtanánk az élményt, vegyük kezünkbe Krúdy Gyula, Márai Sándor, Bródy Sándor vagy Molnár Ferenc egy-egy írását, amelyek nemcsak kiváló irodalmi élményt, hanem a kor hangulatát és társadalmi viszonyait is hitelesen adják vissza.

"Álmok köntöse" - Magyar írók Bécs élménye 1873-1936
Petőfi irodalmi Múzeum (PIM)
Nyitva: február 10-ig