Márk

A világ legdrágább könyve

2010.12.08. 18:36

Programkereső

6,5 millió fontért kelt el Audubon mesterműve.

Rekordáron, hat és félmillió fontért kelt el John James Audubon Birds of America (Amerika madarai) című, 435 kézzel színezett illusztrációt tartalmazó, 1827-ben kiadott könyve, amely ezzel a világ legdrágább kiadott könyvévé lépett elő. A kalapács alá került darab az egyik legjobb állapotban megmaradt példánya Audubon 19. századi mesterművének, amelyet a kézművesség, a művészet és a természettudomány ritka ötvözetének tartanak.

John Janes Audubon: Flamingó
John Janes Audubon: Flamingó

A Shoteby's londoni árverése elé hónapok óta nagy várakozással tekintettek a tehetős gyűjtők. A kalapács végül 6,5 millió fontnál (2,15 milliárd forintnál) csapott le, a könyvet egy telefonon licitáló és névtelenséget kérő magángyűjtő vásárolta meg. Ezzel el is oszlottak a korábbi aggodalmak, hogy az értékes könyvet esetleg lapjaira szétbontva, önálló művészeti alkotásokként bocsátják áruba."Audubon művének különleges helye van a könyvritkaságok piacán. A Birds of America alapvető hozzájárulás az Újvilág természeti történetének tanulmányozásához" ‒ közölte Heather O'Donnell New York-i könyvszakértő, aki egyúttal "a könyvnyomtatás történetének egyik legizgalmasabb látványvilágú darabjának nevezte" a munkát, kiemelve a képek léptékét, az összes kompozíció eredetiségét és a remekbe készült kézi színezést.

John James Audubon: Nemes kócsag
John James Audubon: Nemes kócsag

Természetbúvárként és művészként Audubonnak különleges képessége volt a megfigyelésre és a rendszerezésre, emellett életnagyságban meg is festette a madarakat, amelyeket a természetben felkutatott.

A Birds of America teljes kiadása utoljára tíz éve szerepelt aukción, amely akkor ugyancsak rekordáron, 8,8 millió dollárért (közel kétmilliárd forintért) kelt el.