Dezső

Két díj egy helyen

2010.12.10. 11:13

Programkereső

Átadták a Katalizátor-díjat és a műkritikusi elismeréseket.

Első alkalommal adta át a Tranzit Hungary Közhasznú Egyesület a Katalizátor-díj művészeti elismerést szerda este a Budapesti Építészeti Központban, ahol ugyanekkor a Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége magyar tagozata harmadszor osztotta ki elismeréseit. A Katalizátor-díj Motor elnevezésű elismerését a Liget Galéria kapta. A Várnagy Tibor képzőművész által vezetett zuglói önkormányzati galéria 1983-tól mutatja be fiatal magyar és külföldi képzőművészek alkotásait. A kis költségvetéssel működő galéria műfajokon átívelő hely, a tárlatokon teret kapott benne a performansz, az akcióművészet, a videó.

A másik, Újdonság elnevezésű Katalizátor-díjat a Crosstalk videó- és médiaművészeti fesztivál indítványozói és szervezői kapták. A projektet Török Adrienn művészettörténész indította el 2008-ban. A Gödör Klubban megrendezett eseményen a videó- és médiaművészet magyar és külföldi szereplőit ismerhette meg a nagyközönség. A két kategóriában összesen hatvan jelölés érkezett a díjra, a munkákat egy héttagú zsűri bírálta el. A Liget Galéria és a Crosstalk egyaránt 500 ezer forintban részesült.

A Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége (AICA) magyar tagozata harmadszor jutalmazta az adott évben a legjobb teljesítményt nyújtó művészt, kurátort és műkritikust, fejenként 400 ezer forinttal. Mint Mélyi József, a magyar tagozat elnöke elmondta, az elismerésekre az AICA magyar tagozati tagságának egyharmada, 25 fő adott le jelölést, a végső döntést a szervezet héttagú elnöksége hozta meg. A műkritikusok elismerését idén Csákány István sepsiszentgyörgyi születésű fiatal intermediális művész kapta a Ludwig Múzeumban április végén rendezett A képzelet tudománya című kiállításon bemutatott Borostyánszoba című alkotásával, amely egy egész termet betöltő, fából kifaragott sufni volt. Angel Judit, a Műcsarnok kurátora a Dorottya Galéria Köztes idő című kiállításának megrendezéséért kapta a műkritikusi díjat, Andrási Gábor művészettörténész, műkritikus pedig a Magyar Nemzeti Galériában megrendezett Kovásznai György kiállításáról szóló, a Műértőben megjelent írásával érdemelte ki az elismerést.