Eszter, Eliza

A három grácia a Louvre-ba megy

2010.12.19. 13:18

Programkereső

Összegyűlt a pénz Cranach mestermunkájára.

Alig egy hónappal az adománygyűjtő kampány elindítása után a párizsi Louvre-nak sikerült összegyűjtenie azt a hiányzó egymillió eurót, amelynek segítségével megvásárolhatja idősebb Lucas Cranach A három grácia című festményét.

Id. Cranach: A három grácia
Id. Cranach: A három grácia

Az 1531-ben készült, mindössze 24-szer 37 centiméteres mestermunka mindig is magántulajdonban volt, 1932 óta pedig annak a gyűjtőnek a tulajdonában, aki nemrég úgy döntött, hogy eladja az alkotást. Technikai tökéletességének és rendkívül jó állapotának köszönhetően a festmény nemzeti kinccsé vált, így a Louvre elővételi jogot nyert az alkotásra. A Louvre azonban a négymillió eurós (1,1 milliárd forintos) vételárnak csak a háromnegyedét tudta előteremteni, ezért a fennmaradó egymillió euró (273 millió forintot) megszerzéséért adománygyűjtésbe kezdett. A november 13-án indított kampány határidejét 2011. január 31-re tűzték ki. A művészetpártolók nagylelkűségének köszönhetően egy hónapon belül összegyűlt a szükséges összeg. Több mint ötezren ‒ főként franciák, de akadtak külföldi mecénások is ‒ ajánlottak fel kisebb-nagyobb adományokat, kisebb vállalatok és alapítványok is részt vettek a megmozdulásban - számolt be a sikerről a kezdeményezés honlapja.

A festmény így már biztos, hogy a Louvre tulajdonába kerül, és az előzetes terveknek megfelelően rögtön ki is állítják. Először 2011. március 2-a és április 4-e között lesz látható az alkotás a múzeum külön erre a célra szánt galériájában, ahol az adományozók névsorát is feltüntetik (kivéve azokat, akik névtelenségben szeretnének maradni). A mestermunka ezután a patinás intézmény német reneszánsz kiállításához csatlakozik.