Mátyás

Made in Taiwan

2010.12.21. 14:43

Programkereső

Az idei év utolsó Ludwigos tárlatán a tajvani kortárs művészetről kaphatunk átfogó képet.

Nem túlzás kijelenteni, hogy egy igen erős és kivételes műalkotásokat felvonultató kiállítási évet tudhat maga mögött a Ludwig Múzeum. Így év végén pedig egy igazán egzotikus csemegével várják a múzeum látogatóit.

Tajvan politikai helyzete 1971 óta ‒ amikor az ENSZ megvonta Tajvan (Kínai Köztársaság) tagságát és a helyét átadta a Kínai Népköztársaságnak ‒, mind a mai napig zavaros, miközben az elmúlt évtizedekben az ország döbbenetes gazdasági fejlődésen ment át. Nem véletlen, hogy Tajvanról leginkább a címadó felirat jut eszünkbe: a világ 16. legerősebb gazdasága, amely pozíciót leginkább a nagy emberi munkát kívánó elektronikai eszközök gyártásával vívta ki. Ezen közben megváltozott a sziget struktúrája ‒ a zölddel szemben egyre inkább tért nyer a beton ‒, ahogy az ott lakók identitása is. A fenti helyzetből fakadóan nehéz kínainak lenni, de tajvaninak is, főleg ha az ember nem kap vízumot mondjuk az USA-ba, mert nem ismerik el az országát, miközben az idősek még bőven emlékeznek a japán megszállásra is. Ezt az eseményekben gazdag történelmet pedig végigkísérte és kíséri a tao és a buddhizmus, amit napjainkban a jóléti társadalom koronáz meg, annak minden előnyével és hátrányával együtt.

Ezt a sokrétű és számunkra teljesen ismeretlen világot igyekszik bemutatni a tárlat a kiállító művészek munkáin keresztül. A 19 alkotó személye ráadásul több generációt fog át, így nem csak egy korosztály látásmódját és problémáit ismerhetjük meg a videómunkákon és installációkon keresztül, amely műfajok dominanciája nem meglepő egy szilícium szigetnek is nevezett ország esetében.

A tárlathoz kapcsolódóan angol-magyar nyelvű katalógus jelenik meg, és egy kortárs művészfilm fesztivál is a tervek között szerepel, ahol remélhetőleg nemcsak a méltán világhírnévnek örvendő tajvani rendező, Ang Lee (Tigris és Sárkány, Túl a barátságon, Ellenséges vágyak) munkáit láthatjuk majd, hanem itthon még sosem vetített tajvani filmeket is.

Tajvani Calling - kortárs csoportos kiállítás
Ludwig Múzeum
Nyitva: 2010. december 17. - 2011. március 6-ig