Márk

Bécsben hömpölyög a kultúra

2010.12.23. 08:59

Programkereső

A Cities On The River (Folyóparti városok) vándorkiállítás megnyitójával megkezdődött a Kultúrfolyam című rendezvénysorozat Bécsben.

A Cities On The River (Folyóparti városok) című vándorkiállítás a magyar európai uniós elnökséghez kapcsolódó bécsi rendezvénysorozat, a Kultúrfolyam nyitó eseménye. A Collegium Hungaricumban megnyílt tárlat kortárs festők, fotóművészek alkotásait vonultatja fel. Az alkotásokat négy Duna-menti városban mutatják be. Az első állomás Győr volt, a következő Pozsony, a negyedik a belgrádi Osztrák Kulturális Fórum lesz. A kiállítás kiindulópontja a tájábrázolás. Témája egyrészt a város mint az ember jelenkori környezete, másrészt a globális világvárossal szembeállított közvetlen környezet identitásának keresése, megragadása.

József Glück: Badende (1920)
József Glück: Badende (1920)

A február 4-ig látogatható tárlat címe is utal a bécsi Kultúrfolyam programsorozat egyik központi motívumára, a dunai országok kulturális együttműködésére. A bécsi Collegium Hungaricum egy kulturális klaszter megalapítását kezdeményezi a Duna-stratégia keretében. Egy olyan hálózat létrehozását javasolja, amely a regionális vonatkozású témákban összeköti a Duna-menti országokban működő intézményeket, és segíti az együttműködést a művészet, a kultúra, a kulturális turizmus és az úgynevezett kreatív ipar területén. A Duna és a dunai városok köré szerveződik a Kultúrfolyam több másik rendezvénye is, a fotó- és formatervezői kiállítások és az irodalmi estek.

A Collegium Hungaricum, a bécsi magyar nagykövetség és a Magyar Turizmus Zrt. összefogásával magvalósuló bécsi programok másik központi témája Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója lesz. A Liszt-emlékév nyitányaként január 22-én a bécsi Szent István-székesegyházban felhangzik a Krisztus oratórium a Pannon Filharmonikusok előadásában. A belvárosi Bankgasséban álló magyar nagykövetség februárban, áprilisban és májusban a Liszt-szalon címet viselő koncertekkel emlékezik meg a 19. századi zeneszerzőről és zongoravirtuózról. A követség épületében megtekinthető az a díszes barokk zongora is, amelyen Liszt Ferenc is játszott.