Konrád, Tivadar

A jövő értékeit kutatja a Műcsarnok

2011.01.04. 12:39

Programkereső

Izgalmas újdonságok jellemzik a Műcsarnok idei évét.

Az előretekintésről szól majd a Műcsarnok 2011-es éve - mondta Petrányi Zsolt, az intézmény jelenlegi főigazgatója, akinek 2010. december 31-én lejárt a mandátuma. A Műcsarnok igazgatói posztjára pályázatot írtak ki, de az sikertelenül zárult. A pályázaton Petrányi Zsolt is indult és az eredménytől függetlenül reméli, hogy folytathatja az intézményben megkezdett programot. Az intézményt jelenleg Petrányi vezeti, akinek megbízatását egy hónappal meghosszabbította a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) "Az elmúlt öt évben számos fejlesztést véghezvittünk. A legfontosabb eredményeket a kommunikáció terén értük el, ez utóbbi ugyanis a legfontosabb feladat. A Műcsarnok ma a kortárs művészetről ad tájékoztatást" - fogalmazott a főigazgató, kiemelve, hogy a kortárs kiállítások mellett számos társrendezvényt tartanak a kiállítóhelyen.

"Pályázatom szlogenje: a művészet jövője, a jövő művészete. Azért választottam ezt, mert úgy érzem, egy olyan művészeti és társadalmi pillanatnál járunk, amikor érdemes elgondolkozni, melyek azok az értékeink, amelyeket a jövőben is értékesnek tartunk. Ilyen értelemben az értékekről való gondolkodás szinonimája az értékteremtésnek. A Műcsarnok felelőssége abban áll, hogyan viszonyul kiállításaival, művészeivel a jövő értékeihez, és ezen cél elérése érdekében hogyan tudja minél jobban összehangolni programját más művészeti intézményekkel."

Yang Mao-Lin: Jataka meséje Vajradhara rendkívüli szerelme
Yang Mao-Lin: Jataka meséje Vajradhara rendkívüli szerelme

Az említett összefogásról szól a december közepén nyílt, március 6-ig látható Taiwan Calling című kiállítás is, amelyet a Ludwig Múzeummal közösen rendeztek, a két tárlat párhuzamosan fut a két intézményben. Erről szólva Petrányi kiemelte, hogy "példanélküli a magyar művészeti életben, hogy két nagy intézmény ilyen nagyszabású együttműködést valósítson meg. Így két különböző szempont alapján mutatkozhat be a tajvani kortárs képzőművészet."

A 2011-es év első új kiállítása is az együttműködésről szól majd. Az Egyszerű többség - Fiatal művészcsoportok együttműködése című, március 19. és április 24-e között látható tárlat a kortárs művészet legfiatalabb generációinak munkáiból válogat, egy helyszínen állítva ki képzőművészettel, építészettel és dizájnnal foglalkozó alkotókat. Nyár elején két nemzetközi hírű művészt mutat be a Műcsarnok. A belga festészet meghatározó alakja, Michael Borremans retrospektív tárlata várhatóan május 14. és június 26. között lesz látható, majd a Párizsban élő Xavier Veilhannak nyílik kiállítása július 9-én.

Michael Borremans
Michael Borremans

"Michael Borremans nem megtagadva a belga szürrealizmust és René Magritte szellemiségét, a festészeti hagyományra épít, de teljesen új világot mutat fel" - hangsúlyozta a főigazgató. Xavier Veilhannról pedig úgy vélekedett, hogy a Párizsban élő művész nevéhez az elmúlt évek legizgalmasabb kiállításai fűződnek. "Az utóbbi évek nagy szenzációja volt, hogy a versailles-i kastély kortárs kiállításoknak adott otthon. Veilhann volt a második meghívott, és ő volt a legszellemesebb, a leginnovatívabb" - mondta Petrányi Zsolt, aki kiemelte: a művész nagyon izgatott a Műcsarnokban kiállítandó installációja miatt.

Ősszel ismét a Műcsarnok és az Aviva Életbiztosító közös kiállítása tölti meg majd a termeket, amelyről szólva a főigazgató elmondta, hogy "nagyon büszke a díjra, hiszen az kiemelkedően magas, ötmillió forintos jutalommal jár." Az év utolsó kiállítása a kolozsvári művészeti színtérrel fog foglalkozni, ahol az ezredfordulót követően Kolozsváron megjelent és azóta nemzetközileg is jegyzett művészgeneráció munkái lesznek láthatóak.

Ed Templeton: Egy sivatagban élünk
Ed Templeton: Egy sivatagban élünk

Az Ernst Múzeumban az év egy profi gördeszkás-képzőművész, az amerikai Ed Templeton kiállításával indul majd, nem titkoltan azzal a céllal, hogy a fiatalokat is megszólítsa. Mint Petrányi elmondta, Templeton (aki kétezer műtárggyal érkezik Budapestre) "gördeszkásként sokat utazott, ebből az élményanyagból építkezik. Hihetetlen szociális körképet ad napjaink Amerikájáról." Április 1-jén nyílik meg a Derkovits-ösztöndíjasok beszámolótárlata, június 10-én pedig a legfiatalabb japán képzőművészet mutatkozik be a Nagymező utcában Télikert - Micropop fantázia a kortárs japán művészetben címmel.