Konrád, Tivadar

Meghalt Zivko Djak, a szerb képzőművészet kiemelkedő alakja

2011.01.04. 21:52

Programkereső

Hatvankilenc éves korában Újvidéken hunyt el a szerb festőművész, grafikus, a Szerb Képzőművészek Szövetségének (ULUS) tagja.

A művészt január 2-án érte a halál - közölte kedden az ULUS a Tanjug hírügynökséggel. Zivko Djak 1942-ben született Belgrádban, ahol a képzőművészeti akadémián diplomázott. A '70-es években a londoni Központi Művészeti Iskolában képezte tovább magát. Számtalan egyéni és csoportos kiállítása volt otthon és külföldön. Ars poeticája szerint a művészet mindenkihez szól, ezért érthetően kell alkotni. Festészete egyenrangú grafikáival. Kortársainak vezető alakja volt, olyan, aki új utakat nyitott nemcsak az új kifejezési formákban, hanem sok más elgondolásban a '70-es évek művészetében.

Zivko Djak képe
Zivko Djak képe

Djak finom, poétikus rajzaiban tükröződött a lélek és az irónia egyaránt. Grafikáiban és festményein ott van a humoros komponens, amely az életigenlés jele. Nyugdíjba vonulásáig az újvidéki művészeti akadémia professzora volt. Szerbiában többszörösen kitüntették munkásságáért, de büszke volt a trieszti grafikai biennálé Arany medáljára és az ULUS Arany tű-díjára.

Zivko Djak művei a belgrádi gyűjteményeken kívül megtalálhatók a bécsi Albertinában, Brüsszelben, a londoni Victoria és Albert Múzeumban, a New York-i Modern Művészetek Múzeumában, a ljubljanai Modern Galériában, a zágrábi Kortárs Művészeti Múzeumban és több magángyűjteményben.