György

Visszavont adomány

2011.01.06. 18:17

Programkereső

Elvitette képeit a pécsi püspökségről Petró Sándor műgyűjtő.

Az ország legnagyobb magángyűjteménye a napokban elhagyta a pécsi püspöki palotát, ugyanis Petró Sándor hazavitte a nyolc éve adományozott kollekciót, de nem mondja meg, hogy miért ‒ írta csütörtöki számában az Új Dunántúli Napló.

Czóbel Béla: Műgyűjtő portréja (Petró Sándor arcképe)
Czóbel Béla: Műgyűjtő portréja (Petró Sándor arcképe)

Petró Sándor neves pécsi műgyűjtő 2002-ben a Pécsi Püspökségnek adományozta gyűjteményének egy részét, majd a napokban az adományozás tényét felmondva hazavitette az értékes kollekciót. Petró Sándor a lapnak annyit mondott: jelenleg a műkincsek tisztítását, katalogizálását végzi, és besorolja azokhoz, amelyeket a lakásán őriz. Eközben pedig elgondolkozik azon, hogyan tovább, mi legyen a milliárdos értékekkel. Mayer Mihály megyés püspök csak annyit mondott a lapnak, hogy levélben megköszönték Petró Sándornak azt a nyolc évet, ameddig a műkincsek a püspökségen voltak, s így mód volt arra, hogy a gyűjteményt a palota látogatói megismerhessék.

A Petró-gyűjtemény a szakemberek szerint felbecsülhetetlen értékű, a legnevesebb magyar és külföldi művészek, többek között Munkácsy Mihály, Lotz Károly, Czóbel Béla és Tiziano, alkotásai találhatók meg benne. Petró Sándor kétszázötven festménye országos védettséget élvez. A püspökségen a gyűjtemény mintegy harmada (337 olajfestmény, 23 szobor és 12 kerámia) volt látható.