Ervin

Ismét csúcslátogatottsággal zárta az évet a Louvre

2011.01.07. 19:03

Programkereső

Rekordszámú, összesen 8,5 millió látogatója volt a párizsi Louvre-nak 2010-ben.

Az intézmény időszakos kiállításai ‒ például az orosz művészetet, valamint a Szaúd-Arábia régészetét és történelmét bemutató tárlatok ‒ nagy tömeget vonzottak. A rekordnak számító látogatószám nem szokatlan a Louvre számára, hiszen ez volt a harmadik év, amikor ilyen sokan voltak kíváncsiak az ott bemutatott tárlatokra. A világ egyik leglátogatottabb múzeumaként számon tartott intézmény fő látványosságai között van a Mona Lisa, Leonardo Da Vinci világhírű festménye.

Számos különleges kiállítása ellenére viszont kissé csökkent a híres a madridi Prado látogatottsága 2010-ben. Az elmúlt évben összesen 2,732 millió ember látogatta meg a múzeumot, ami kissé elmarad a tavalyi 2,764 millió fő mögött, és az első visszaesés az intézmény ultramodern új szárnyának 2007-es megnyitása óta. A Prado igazgatóságát nem érte meglepetésként a látogatók számának csökkenése, ezt a gazdasági válsággal magyarázzák. A múzeumban február 6-ig Pierre-Auguste Renoir francia festő műveit bemutató tárlat látható, amely Spanyolországban először mutatja be átfogó módon a művész életművét.

Madrid másik jelentős múzeuma, a Zsófia Királyné Múzeum (Museo Reina Sofia) látogatóinak száma viszont növekedett: 2010-ben 2,313 millióan, 226 117 fővel többen látogatták meg mint egy évvel korábban.