György

Mégis felújítják a Colosseumot

2011.01.10. 10:21

Programkereső

A cipőgyáros Della Valle támogatja a Colosseum megmentését.

Az olasz kulturális minisztérium nyilvános pályázatot hirdetett a világhírű aréna megmentésére, a pályáztatás azonban eredménytelenül végződött októberben. Bár japán és észak-olasz cégek is jelezték érdeklődésüket, ajánlataikat elfogadhatatlannak értékelték. Della Valle ezután benyújtotta pályázatát, amit nemrég felülvizsgáltak és elfogadtak a hatóságok. Diego Della Valle, a neves olasz cipőgyár, a Tod's alapítója 25 millió euróval (6,9 milliárd forint) finanszírozza a Colosseum restaurálását.

Diego Della Valle
Diego Della Valle

A Róma jelképének számító Colosseumot három év alatt teljesen felújítják. Nagyvonalú felajánlásáért cserébe Della Valle reklámozásra szeretné használni az épületet. Ugyanakkor biztosította a minisztériumot, hogy betartja a szigorú szabályokat és nem fogja az egész világ számára nagyon fontos monumentális épületet hatalmas reklámplakátokkal elfedni. A Colosseum restaurálását a tervek szerint még idén megkezdik. Az arénát megtisztítják és a körülötte lévő területet is szanálják. Az épületet a szmog és a csapadék is erőteljesen megrongálta már, különösen a felső szinteket fenyegeti veszély; a csöpögő, szivárgó víz miatt bizonyos területek meglátogatásakor esernyőre van szükség.

A Colosseumot Kr. u. 80-ban,Titus császár uralkodása alatt emelték mint az akkori világ legnagyobb amfiteátrumát. A gladiátor- és állatviadalokkal kísért ünnepségek száz napon át tartottak. Napjainkban a római amfiteátrum a világ egyik legnépszerűbb műemléke. Évente 3,5 millió látogató keresi fel, a belépőjegyek tavaly 32,2 millió euróval (csaknem 8,5 milliárd forinttal) gazdagították az olasz államkasszát.