György

Per Kismartonban

2011.01.20. 10:11

Programkereső

Beperelte Burgenland tartományt a vagyonkezelő a kismartoni Esterházy-kastély miatt.

Beperelte a kismartoni (Eisenstadt) Esterházy-kastély vagyonkezelője a korábbi haszonbérlőt, Burgenland tartományt. Az Esterházy alapítványok vagyonát kezelő gazdasági társaság, az Esterházy Vállalkozások (EGB) szerint a tartomány nem tett eleget állagmegőrzési kötelezettségének, ezért az épületben károk keletkeztek. Az EGB több mint tízmillió euró kártérítésre tart igényt. A folyamatban lévő bírósági eljárásra tekintettel részleteket egyik fél sem közölt. A tartományi elöljáróság viszont jelezte, hogy szeretné peren kívül rendezni a vitát. Az első tárgyalás márciusban várható.

Esterházy-kastély, Eisenstadt, Kismarton
Esterházy-kastély, Eisenstadt, Kismarton

Az alapítványokat 1994‒2004 között hozta létre Esterházy Melinda, az utolsó kormányzó herceg, Esterházy Pál özvegye a családi vagyonrészek együtt tartásának és a kulturális javak megőrzésének céljával. A vagyonkezelő társaságot 2000-ben alapították meg.
A barokk kastélyt egy éve, 2010. január elseje óta üzemelteti ismét az erdő- és mezőgazdasággal, ingatlankezeléssel és kulturális programok szervezésével is foglalkozó EGB. A főépületben ma múzeum és egy újonnan kialakított kávézó, a kastélyhoz tartozó valamikori gazdasági épületekben étterem működik. A kastély barokk freskókkal díszített dísztermében, ahol a 18. században az Esterházyak udvari karnagyaként Joseph Haydn is gyakran vezényelt hangversenyeket, ma is rendszeresen rendeznek koncerteket. Az EGB-hez tartozik még többek között a fraknói (Forchtenstein) vár, a lakompaki (Lackenbach) kastélymúzeum és egy borgazdaság is.