Konrád, Tivadar

Megújult a Kovács Margit Múzeum

2011.01.21. 15:02

Programkereső

Régi-új helyszínen várja az érdeklődőket a szentendrei Kovács Margit Múzeum.

Január 21-től ismét a szentendrei Vastagh György utcai házban láthatóak Kovács Margit kerámiái. A Kovács Margit (1902-1977) Kossuth-díjas kerámiaművész életművét bemutató gyűjtemény 1973-ban nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A múzeumnak, amely közel két évtizeden át Magyarország egyik leglátogatottabb közgyűjteménye volt, a 18. században épült sóház, később postakocsi-állomás, majd a Vastagh család lakóháza ad otthont. Az épület 1979-ben új szárnnyal bővült, itt az első állandó kiállítás szinte változatlan megtartása mellett Kovács Margit művészeti hagyatékát állították ki, azonban a kiállításban a nyitás óta néhány kisebb felújításon kívül nem történt jelentős változtatás.

Kovács Margit: Hommage a Szentendre (1969)
Kovács Margit: Hommage a Szentendre (1969)

A múzeum menedzsmentje ezért célul tűzte ki a meglévő múzeum új épületrésszel történő bővítését, a kiállításnak a 21. századi muzeológiai elvárásoknak megfelelő felújítását, látogatóbarát múzeumi attrakciók, interaktív információs szolgáltatások bevezetését és többnyelvű tájékoztató rendszer kiépítését. Az áttörést egy 2008-ban benyújtott nyertes pályázat hozta, aminek köszönhetően 2010. május 5-én megkezdték az építési munkákat. A közel 110 négyzetméteres - Kocsis József Ybl-díjas építész tervei alapján készült - új épületszárnyban helyet kapott a mosdókon és a múzeumi bolton kívül az emeleten egy interaktív 3D vetítésre alkalmas előadóterem is, amelyben egy 3D-s digitális program segítségével a látogatók maguk forgathatják körbe a művek virtuális képét.

Kovács Margit: Korongos (1929)
Kovács Margit: Korongos (1929)

A kiállítás rendezési koncepciója is megújult. Kovács Margit munkásságát a kezdetektől kaleidoszkóp-jellegűen bemutató kiállítás most új szemléletmóddal gazdagodott. A megújult tárlat igyekszik megőrizni a bensőséges viszonyt a látogató és a műtárgyak között, de emellett nagyobb hangsúlyt fektet a teljes életmű kronologikus bemutatására. Emellett a múzeum történetének egy másik szegmensébe is bepillanthatunk annak a válogatásnak a segítségével, amelyik az intézményben megforduló politikusokat, közéleti szereplőket mutatja be 1973-tól a rendszerváltásig. Az új szárny földszintjén ezekről a magas szintű delegációkról - és az őket fogadó múzeumi kollégákról - készült fényképek láthatóak.

Az új épület akadálymentes, az emeletre személyfelvonóval is fel lehet menni, a kiállítás utolsó termében pedig kerekesszékről is elérhető magasságban elhelyezett műtárgymásolatok alkalmazásával vakok és gyengén látók számára "tapintható" tárlatot alakítottak ki, amely minden látogatónak különleges élményt nyújthat.