Márk

Warhol a szomszédban

2011.01.24. 08:53

Programkereső

Andy Warholnak nemcsak a művészetét, hanem életét is megismerhetik a prágai tárlat látogatói.

Andy Warhol (1928-1987) eredeti fekete-fehér rajzaiból, valamint az amerikai pop-art legenda életét bemutató dokumentumokból és fényképekből nyílt kiállítás a prágai Dvorak Sec kortárs képzőművészeti galériában.

A kiállításon felvonultatott darabokat Rudo Prekop és Michal Cihlar, az idén nyáron megjelenő Andy Warhol and Czechoslovakia (Andy Warhol és Csehszlovákia) című könyv szerzői válogatták össze. "A tárlaton helyet kaptak [Warhol] híresebb művei, így például az önarcképe is, de mi inkább a kevésbé ismert alkotásaira akartuk helyezni a hangsúlyt, hogy megmutassuk rajztehetségét is" ‒ mondta a megnyitó előtt Boris Krsnak, a kezdeményezés vezetője.

A február 27-ig tartó kiállításon a látogatók többek között hatalmas fekete-fehér csendéletek, Leonardo da Vinci Mona Lisájáról készített portrék és eddig sosem látott családi felvételek (köztük a Warhol temetésén készült képek és az édesanyjával, Juliával közös fotók), valamint a művész New York-i, The Factory nevű pop-art műtermében készült képek között sétálva követhetik végig az 59 éves korában elhunyt művész életének történetét.