Konrád

Veszélyben az egyiptomi műkincsek

2011.01.31. 17:49

Programkereső

Rendőrök és a múzeum őrei dúlták fel a kairói Egyiptomi Múzeumot.

Vafaa asz-Szádik, az Egyiptomi Múzeum korábbi igazgatója, a berlini Der Tagesspiegel online kiadásában elmondta, hogy rendőrök is részt vettek a múzeum kifosztásában. A rendőrök közül többen a betörés előtt levették a zubbonyukat, nehogy fölismerjék őket. A tettesek egy másik csoportja egy tűzoltólétrán fölmászva, a tetőablakon át hatolt be az épületbe. A vandál pusztítás főleg az első emeletre összpontosult.

Egyiptomi Múzeum - belső
Egyiptomi Múzeum - belső

„Nagyon sok szobrot földhöz vágtak és összetörtek, köztük a Tutanhamon kincseiből való istenalakokat. A fosztogatók elloptak több, a fáraók korából származó ékszert, és teljesen kirabolták a tavaly novemberben a múzeum oldalszárnyában megnyitott emléktárgyboltot. A betörők súlyosan megrongáltak két múmiát, amelyek szintén a fáraók korából maradtak fenn, de ellopni nem tudták őket. Tüntetők a biztonsági erőkkel összefogva végül elkapták a tolvajokat, s a két múmiát visszavitték a múzeumba."
Szombaton kairóiak tucatjai alkottak élő láncot az Egyiptomi Régiségek Múzeuma (Egyiptomi Múzeum) épülete körül, hogy megakadályozzák az újabb fosztogatást. A vandál cselekedet nyomán a hadsereg felszólította „az egyiptomi népet, hogy védje meg a nemzetet."

Egyiptomi Múzeum (Kairó)
Egyiptomi Múzeum (Kairó)

A múzeum azért is került a támadások kereszttüzébe, mert Kairó belvárosában található, a Tahrír tér mellett, amely a tüntetések fő helyszíne. Az 1902-ben épült, lazac színű épület rejti a világ leggazdagabb egyiptológiai gyűjteményét. Jelenleg mintegy 150 ezer műtárgy tekinthető meg benne, így a Tutanhamon-gyűjtemény nagy része is, és százezreket rejtenek még az alagsori raktárak.