Bernadett

Karim Rashid: „Elegánsabb, gyorsabb, erősebb akarok lenni.”

2011.02.01. 14:25

Programkereső

Budapesten ad elő Karim Rashid világhírű sztárdizájner.

Igazán szükség volt valami nagyszabású hírre a hazai dizájnvilágban, és a kérés meghallgattatott: Budapestre látogat az ezredforduló dizájnjának egyik legmeghatározóbb alakja, akit az érdeklődők a MOME Zugligeti úton található épületében hallgathatnak meg.

Karim Rashid: Nhow Hotel (Berlin) lakosztály
Karim Rashid: Nhow Hotel (Berlin) lakosztály

Szívesen tervezne magyar kerámiát vagy porcelánt Karim Rashid New York-i sztárdizájner. Mint mondta „meglepő módon még egyetlen magyar céggel sem dolgoztam. Szeretnék a közeljövőben egy asztalikerámia- vagy porcelángyárral együttműködni." Az egyiptomi-angol származású művészt eddig 35 ország több mint 220 cége látta el megbízásokkal, amelyeket több mint 300 különböző szakmai díjjal jutalmazták. Az általa tervezett tárgyak húsz múzeum állandó kiállításában szerepelnek. Saját stílusát „érzéki minimalizmusnak" nevezi.

Karim Rashid: Umbra szemetes
Karim Rashid: Umbra szemetes

Rashid az amerikai Garbo cég számára 1994-ben kitalált, Umbra nevű polipropilén papírkosarat tartja eddigi pályafutása csúcsteljesítményének. „Abban az időben mindenfelé főleg egy fekete, négyszögletes, jellegetlen hulladékkosarat lehetett kapni, alig volt választék. Azonnal egy érzékibb tárgy jutott az eszembe, amelynek a teteje szélesebb, mint az alja, hogy szemantikailag arra utaljon, hogy ez a szemetes szája, s amelynek két fogantyúja is van a funkció jobb ellátása érdekében. Elmélete szerint egyébként a digitális kor annyira csábító és proaktív, hogy a fizikai valóság elcsépeltnek és passzívnak tűnik mellette. Karim Rashid a digitális korban folytatott vizuális kommunikáció alátámasztásához olyan nyelvi újításokat talált ki az angolban, mint a blobject, az infosthetics, technorganic, digipop, pleasurtronics vagy az infotainment.

Karim Rashid: Gorenje konyha
Karim Rashid: Gorenje konyha

A tervező szerint mindennapi környezetünk tárgyai gyakran rosszul megtervezettek, lehangolóak és elavultságukban már távolról sem felelnek meg a kor követelményeinek. Ezért a jövőben „minden olyan tárgyat meg szeretne tervezni, amivel az ember csak kapcsolatba kerül, különösen azokat, amelyek nagy hatást gyakorolnak lelkületünkre és életformánkra." Mint mondta „autókat, repülőket, ruhákat, házakat akarok tervezni és formálni a jövőt. Egy dizájnnal összefüggő tévéműsort szeretnék vezetni, zenét kreálni, megtervezni egy kis múzeumot, örök megihletettségben szeretnék élni, részese lenni az egész világnak, minden országban dolgozni, s mindenki lelkét megérinteni. Elegánsabb, gyorsabb, erősebb akarok lenni" - zárta sorait Karim Rashid.

Karim Rashid: Silk Road Hotel (Las Vegas)
Karim Rashid: Silk Road Hotel (Las Vegas)

A művész 1960-ban született Kairóban, majd Londonban, Kanadában és Olaszországban élt, tanult és alkotott mielőtt New Yorkban telepedett volna le. Termékeny alkotói munkája mellett rendszeresen szerepel vendégelőadóként a világ egyetemein. Művészi hitvallását több könyvében is megfogalmazta.

Az előadás kísérőeseményeként a MOME-n minitárlat nyílik ahol a tervező több mint 3000 megvalósult termékéből láthatunk válogatást. Láthatóak lesznek a védjegyeként elhíresült pink színű elektronikai eszközök, órák és további olyan termékek, amelyek a jelenleg kézzelfoghatóan létező design egy radikális és minőségi ágát képviselik.

Karim Rashid budapesti látogatásának programja:

Karim Rashid előadás február 2., 16:00 (ingyenes, angol nyelvű). Helyszín: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

Közben Karim Rashid multimédia vetítés. Helyszín: Ötkert

Minitárlat Karim Rashid munkáiból február 2-5. (ingyenes) Moholy-Nagy Művészeti Egyetem