Csilla, Noémi

Múzeum lesz az ötágú csillagban

2011.02.03. 09:12

Programkereső

Múzeum kap helyet a felújítás alatt álló nagyváradi vár egykori fejedelmi palotájában.

Még 2010 tavaszán kezdődött el az ötágú csillag alakú erődítmény teljes helyreállítása a romániai Bihar megye központjában. A nagyváradi munkálatokat a regionális operatív programon keresztül az Európai Unió finanszírozza. Mivel tavaly a tervezettnél gyorsabban haladt a felújítás a nagyváradi várban, az utóbbi hetekben újabb, az eredeti ütemtervben nem szereplő épületszárnyat is elkezdtek restaurálni.

Nagyváradi vár régen
Nagyváradi vár régen

A vár belső körének északkeleti oldalát képező egykori fejedelmi palotában vár- és várostörténeti múzeumot alakítanak ki a jövőben.
Mint a restaurálási és felújítási munkálatokat vezető szakemberek elmondták, az épület gazdagon díszített, különleges építészeti értéknek számít. Az ajtó- és ablakkereteket kőfaragók restaurálják aprólékos munkával. A helyreállítás mellett a leendő múzeumban az elektromos hálózat bevezetését is elkezdték, a vízvezetékek elhelyezése pedig már félig elkészült.

A nagyváradi vár ma
A nagyváradi vár ma

A kommunista diktatúra idején a katonaság által használt vár restaurálása a nagyváradi önkormányzat legnagyobb feladata, a bihari megyeszékhelyen még soha nem történt ehhez mérhető léptékű helyreállítás. A felújítás mostani, első szakasza 2015-ben fejeződik be, a városvezetés pedig dolgozik a következő, záró szakasz finanszírozásának megszervezésén.