Eleonóra

Együtt a régi és az új

2011.02.06. 09:27

Programkereső

Együttműködik egymással a jövőben a Szépművészeti Múzeum és a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet (ICA).

A két intézmény közös munkájának első állomásaként a Budapesten most látható Lucien Hervé-kiállítás anyaga vendégszerepel majd Dunaújvárosban. Az együttműködés nem csupán kiállítások szervezését és a műtárgyak vendégszerepeltetését érinti, hanem kitér a múzeumpedagógiai programokra, kutatási, kiadói, publikálási és konferencia-tevékenységre is. A szakmai kooperáció elsősorban a dunaújvárosi intézményben zajló munkát segíti.

Lucien Hervé: Biciklisták
Lucien Hervé: Biciklisták

„A Szépművészeti Múzeum bízik abban, hogy az együttműködéssel hozzájárulhat a nemrég strukturálisan átalakult és megújult Kortárs Művészeti Intézet hosszú távú és stabil működéséhez." ‒ olvasható a közleményben. Az összegzés felidézi, hogy a két, látszólag különböző profilú intézményt számos közös vonás köti össze: a Szépművészeti Múzeum és a Dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet is fontosnak tartja olyan kiállítások, szakmai programok bemutatását, amelyek a szélesebb közönség elérését célozzák, emellett mindkét intézmény folyamatos párbeszédre törekszik a közönséggel és kutatja a kommunikáció korszerű formáit.

A közlés szerint az együttműködésről tartott csütörtöki tájékoztatón Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, az Országmárka Tanács tagja külön hangsúlyozta, hogy Dunaújváros mint fiatal település számára a kortárs kultúra és művészet lehet egy erős városmárka felépítésének alapja. A Kortárs Művészeti Intézet ‒ amely élen jár e kultúra létrehozásában és bemutatásában ‒ eddigi tevékenysége és jövőképe alapján a Szépművészeti Múzeum számára természetes partnerként kínálkozik közös projektek létrehozására. Szoboszlai János, a dunaújvárosi intézmény művészeti vezetője bemutatta az intézet gyűjteményét dokumentáló új katalógust. Kiemelte, hogy a gyűjteménynek komoly művészettörténeti értéke van, mivel az elmúlt két évtized hazai művészeti tendenciáinak kulcsműveit tartalmazza ‒ olvasható a tájékoztatóban.