Géza

Nem a föld alatt bővül a Szépművészeti Múzeum

2011.02.07. 09:15

Programkereső

A kormány elvetette a Szépművészeti Múzeum bővítésének elfogadott tervét.

Felülvizsgálta a kormány a Szépművészeti Múzeum bővítésének eddigi terveit, és a múzeum vezetésével egyetértésben úgy döntött, hogy a térszín alatti bővítés helyett a fejlesztés a felszín felett valósuljon meg, egy átfogóbb múzeumi fejlesztés keretében ‒ közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sajtó- és kommunikációs titkársága.

Szépművészeti Múzeum látványterv1
Szépművészeti Múzeum látványterv1

Az új elképzelésekről Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár és Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója február közepén tájékoztatja majd a közvéleményt. Baán László szombaton hangsúlyozta: a Szépművészeti Múzeum térszín alatti bővítésének projektjét ugyan elvetette a kormány, a múzeum bővítésének tervéről azonban nem tett le a kabinet, meg kívánja vizsgáltatni ugyanis annak lehetőségét, hogy a bővítés a felszín felett, egy komplex múzeumi fejlesztés keretében valósuljon meg.

A főigazgató kiemelte, hogy a múzeum alapvető érdeke a bővülés, hiszen a világ összes nagy múzeuma átesett ezen az elmúlt két-három évtizedben. Kifejtette: a Műcsarnok mögötti területen lenne lehetőség egy nagyobb léptékű múzeumi fejlesztésre, amely magában foglalhatná a Szépművészeti Múzeum fejlesztését is.

A Népszabadság online szombaton írt arról, hogy információik szerint a napokban a kormány lefújta a felszín alatti építkezést. A lap emlékeztet, hogy a Szépművészeti Múzeum föld alatti bővítésére elsősorban az Európai Unió biztosított volna forrást, a hivatalosan a Hősök tere turisztikai fejlesztésére szánt körülbelül négymilliárd forint döntő többsége a közösségtől érkezett.
A mintegy négymilliárd forintos, zömében európai uniós forrásból megvalósuló beruházás során csaknem nyolcezer négyzetméterrel bővült volna a múzeum. Az új épületszárnyban időszaki kiállító terem, gyermekfoglalkoztatók, előadóterem, kávézó, étterem és egy múzeumi bolt kapott volna helyet.