Ágnes

Pozitív az Esterházy-gyűjtemény párizsi fogadtatása

2011.02.08. 10:15

Programkereső

Dicséri a nemzetközi sajtó a Szépművészeti Múzeum párizsi kiállítását.

A francia főváros egyik leglátogatottabb kiállítóhelyén, a Pinacothèque de Paris-ban a múzeum gyűjteményének alapjául szolgáló, a magyar állam által 1870-ben megvásárolt Esterházy-kollekció ötven kiemelkedő festményével találkozhat a nagyközönség. A kiállításról többek között a Le Figaro, a Le Monde és Wall Street Journal közölt pozitív kritikát.

Az Esterházy-gyűjtemény Párizsban
Az Esterházy-gyűjtemény Párizsban

Eric Bietry-Rivierre a Le Figaro internetes kiadásában csodálatának adott hangot a magyar anyag finom válogatása, és a kevéssé ismert gyöngyszemek felfedezése okán. A Le Monde-ban Harry Bellet mutatta be a Pinacothèque de Paris kiállításait, kiemelve az Esterházy-gyűjtemény jelentőségét és a szintén ott látható Ermitázsból érkezett Romanov kiállítással megegyező színvonalát, a The Wall Street Journal szerzője viszont egyenesen arra jutott, hogy a magyar tárlat felülmúlja az oroszt, szebb és hatásosabb.

A május végéig látható kiállítás hazánk egyik fontos nemzetközi bemutatkozása Magyarország európai uniós elnöksége alatt. A múzeum születése a gyűjtő Esterházy hercegek című tárlat nem csupán a gyűjtő főúri család művészetpártoló tevékenységét mutatja be, hanem az egykori magyar állam gyűjteménygyarapító szerepe előtt is tiszteleg. A magyar tárlat az Esterházy-gyűjtemény legrangosabb részét, többek között Raffaello, Tintoretto, Veronese, Bellotto, Claude Lorrain, Frans Hals, Salamon van Ruysdael és Murillo félszáz remekművét mutatja be.