Gerzson

Robert Mapplethorpe munkái Los Angelesbe költöztek

2011.02.09. 14:20

Programkereső

A Getty Múzeumban és a Getty Alapítványnál kapott Robert Mapplethorpe fotóművész életműve.
Robert Mapplethorpe és Patti Smith
Robert Mapplethorpe és Patti Smith

A gyűjtemény a Los Angeles Megyei Művészeti Múzeum (LACMA) és a Getty Múzeumot működtető J. Paul Getty Trust összefogásával jön létre. A két művészeti intézmény Mapplethorpe több mint kétezer munkáját szerezte meg, köztük minden ezüst-zselé eljárással készült fotójának egy példányát. Az anyag java a Robert Mapplethorpe Alapítvány ajándéka, a maradék a neves producer, David Geffen alapítványa és a J. Paul Getty Trust finanszírozásával került a két művészeti intézményhez.

Az 1989-ben 42 éves korában AIDS-ben elhunyt fotóművész legismertebb, fekete-fehér műveit ezüst-zselé eljárással készítette. A melegségét nyíltan vállaló művész provokatív képein többek között a meztelen férfitest esztétikáját ábrázolta. A művészvilágról készített portréi és virágcsendéletei szintén híresek. A gyűjtemény a fotós archívumát is tartalmazza az ezüst-zselés képek egyedülálló kópiáival, valamint a munkáihoz készített polaroid tanulmányok ezreivel. A múzeumok személyes levelezését is megszerezték, többek között élettársával és meghitt barátjával, Patti Smith énekesnővel, és birtokukba került annak az 1990-ben Cincinnatiban lezajlott tárgyalásnak a dokumentációja is, amely az évtized kulturális harcainak központi figurájává tette a fotóst. A felmentéssel végződött perben a néhai művész munkáiból rendezett kiállítás képeit obszcenitással vádolták.

A szakemberek a Getty Kutatóintézetben tanulmányozhatják az archív anyagokat, míg a nagyközönség számára mind a LACMA, mind a Getty Múzeum rendez majd kiállításokat Mapplethorpe munkásságából.