Gerzson

Erős lesz a Valentin-nap Varsóban

2011.02.10. 12:36

Programkereső

Varsó ad otthont Lengyelország első erotikamúzeumának.
Pin up girl
Pin up girl

Dariusz Kedziora, a múzeum tulajdonosa elmondta: a kiállítással meg akarja mutatni az embereknek, hogy az erotika normális dolog. Tavaly egy hasonló projekt a lakosok tiltakozása miatt bukott meg. Mivel viszont a varsói múzeum tervét csak röviddel a megnyitó előtt leplezték le, itt elmaradtak a tiltakozások. A varsói katolikus ifjúsági szervezet szóvivője szerint azonban egy ilyen múzeum károsítja a fiatalokat.
„Nincs ebben semmi szégyellnivaló. Hasonló múzeum ez, mint a párizsi vagy a barcelonai" ‒ mondta el a tulajdonos, aki azt is hangsúlyozta, hogy az erotikus művészet áll előtérben, és nincs szó pornográfiáról. A kétezer kiállítási tárgy között megtalálhatóak perui szobrok, japán rajzok, erotikus motívumokkal díszített görög és kínai vázák. Egy 1934-ből származó lengyel óvszer-automata mutatja be a korra jellemző védekezési módszereket. Kedziora a tárgyakat az elmúlt húsz évben, utazgatásai alatt és internetes kutatásai során gyűjtötte össze.
A 450 négyzetméter alapterületű gyűjteményben szerepelnek az első világháborúból származó német és osztrák rendeletek is, amelyek az elfoglalt Lengyelországban dolgozó prostituáltak munkáját szabályozták. „Az erotika a nyilvánosság előtt továbbra is tabunak számít Lengyelországban. A lengyel nyelv ezen a területen meglehetősen szegényes, csak vulgáris vagy infantilis kifejezéseink vannak" ‒ mondta el Radoslaw Muniak kulturális szakértő az intézmény keddi megnyitásakor.