Antal, Antónia

Párizsi Romantikus utak

2011.02.11. 11:26

Programkereső

Négy magyar roma festőnő műveiből nyílt tárlat az UNESCO párizsi székházában.

Az Európai Unió soros magyar elnökségének égisze alatt rendezett kiállítást Laurence Argimon-Pistre, az Európai Bizottság UNESCO-képviseletének vezetője és Bogyay Katalin magyar UNESCO-nagykövet nyitotta meg.
A kulturális sokszínűség fontosságát hirdető Romantikus utak című tárlaton Oláh Jolán, Bada Márta, Orsós Teréz és Oláh Mara 42 munkája látható. A festmények a KuglerArt gyűjteményéből érkeztek Párizsba. Mint Szuhay Péter, a Néprajzi Múzeum gyűjteményvezető muzeológusa és a kiállítás kurátora elmondta a válogatás érdekessége, hogy kettős értelemben mutatja meg a kisebbséghez való tartozást, azaz azt, hogyan határozza meg magát egy roma nő. „A nő kiszolgáltatottsága nemcsak a férfiakkal szemben, hanem a többségi csoporttal szemben is megjelenik."

A kurátor az alkotók közül Oláh Mara munkáit tartja a legizgalmasabbaknak. Ezek egyfajta társadalmi feleselgetések: a festőnő ugyanis képeit szövegekkel látta el, s így tulajdonképpen üzen is a művészetével, amely arról szól, hogy saját személyes történeteit hogyan értelmezi a festészetben.

Oláh Mara képe
Oláh Mara képe

A héten Spanyolországban is nyílik egy romák életével foglalkozó magyar kiállítás a magyar EU-elnökség programjainak részeként. A Valenciai Etnológiai Múzeumban szerdától a spanyol és a magyar cigányok életéről és társadalmi megítélésük történetéről a budapesti Néprajzi Múzeummal közösen készített fotókiállítás tekinthető meg, amelynek szintén Szuhay Péter a kurátora.

A Spanyolországot és Magyarországot rokonító közös pontok egyike, hogy az Ibériai-félszigeten is jelentős cigány népesség él, még ha arányát tekintve kisebb is, mint a Kárpát-medencében. A problémák mellett az értékek is közösek, hiszen a sokszínűség nemcsak Európa, de egy-egy ország kultúráját is gazdagabbá teszi. A budapesti Néprajzi Múzeum rendezésében megvalósuló kiállítás a cigányokról készített fotók segítségével a többségnek a cigányságról alkotott képét és a cigányok ezzel jórészt ellentétes önképét igyekszik bemutatni és értelmezni.

A párizsi kiállítás február 11-ig, a valenciai tárlat június 26-ig tekinthető meg.