Géza

Nem fér el a természet

2011.02.14. 07:16

Programkereső

Több a látogató, kevés a hely a bécsi Természettudományi Múzeumban.

Tavaly jelentősen növekedett a Természettudományi Múzeum látogatóinak száma: 528 ezer főre az előző évi 390 ezerhez képest. Ez a növekedés nem utolsósorban annak köszönhető, hogy 2010-ben bevezették azt a gyakorlatot, hogy a gyermekek és a fiatalok ingyen látogathatják az állami múzeumokat Ausztriában. 2010-ben négyszázezer eurós (108,3 millió forintos) nyereséget is elkönyvelhettek, ez egyrészt a megnövekedett látogatószámnak, másrészt a múzeum takarékossági programjának köszönhető.

Herbert Kritscher és Christian Koeberl
Herbert Kritscher és Christian Koeberl

A megnövekedett érdeklődés miatt nagyobb helyre van szükség. Első lépésként eltávolították azokat az akváriumokat, amelyeket Köberl elődje, Bernd Lötsch állíttatott fel. Köberl a döntést azzal indokolta, hogy nem tartozik az intézmény fő feladatai közé élő állatok bemutatása. Az akváriumok fenntartása egyébként évente mintegy százezer euróba került. Az egyre növekvő helyigényt Christian Köberl vezérigazgató és Herbert Kitscher igazgatóhelyettes szerint a belvárosi Maria-Theresien-Platz, a TTM és a Művészettörténeti Múzeum közötti tér, alápincézésével lehetne kielégíteni. A termeket a két intézmény közösen használná raktárként vagy különböző rendezvényekhez. A vezérigazgató ugyanakkor elismerte, hogy egy ilyen terv megvalósításához jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő anyagi háttér.

Köberl a múzeum legfontosabb feladatának az oktatást tartja, a tudomány könnyen érthető közvetítését. Ehhez kapcsolódóan bejelentették, hogy az elkövetkezendő években renoválják a dinoszaurusz-csarnokot és a meteorit-csarnokot is (az intézményben található a világ legnagyobb meteorit-gyűjteménye), emellett az emberi nem kialakulásának és fejlődésének történetét feldolgozó új állandó kiállítást hoznak létre.