Géza

Takács Imre marad az Iparművészeti élén

2011.02.21. 19:13

Programkereső

Újabb öt évig Takács Imre az Iparművészeti Múzeum főigazgatója. Megbízatását pályázati úton nyerte el.

Takács Imre megbízatását Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter adta át hétfőn a múzeum épületében. Az ünnepi állománygyűlésen jelen volt Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár, Hammerstein Judit helyettes államtitkár, valamint Elekes Botond, az államtitkárság kabinetfőnöke is. A Nemzeti Erőforrás Minisztériumának (NEFMI) közleménye kiemelte, hogy a főigazgató programjának középpontjában a múzeumi épületek rekonstrukciója és az intézmény fejlesztése, az egész társadalom számára elérhető, lüktető, eleven művészeti központ kialakítása áll.

Takács Imre, az Iparművészeti Múzeum igazgatója
Takács Imre, az Iparművészeti Múzeum igazgatója

„A fejlesztés az Iparművészeti Múzeum kiemelkedő értékű műemléképületeinek felújításán túl a szervezet megújítását és saját állandó kiállításainak felépítését is jelenti, amellyel a múzeum mintegy 140 éve tartozik a hazai és a nemzetközi közvéleménynek." Mint írták, megnyílik a világ egyik legjelentősebb orientalista művészeti gyűjteménye, amelyből mindeddig csak ízelítőket láthatott a közönség.
Az Iparművészeti Múzeum főigazgatóját, Takács Imrét, ősszel helyezték vissza pozíciójába. Korábban már beszélt az intézmény több évre tervezett rekonstrukciójáról, aminek teljes költségét mintegy 14 milliárd forintra becsülte, amiből az első szakasz várhatóan 5 milliárd forintba kerül. A NEFMI január elején azonnali intézkedésként hatvanmillió forintot biztosított az Iparművészeti Múzeum tönkrement tetőszerkezetének megerősítésére. Az épület homlokzatát körülvevő védőtető február közepén készült el.

Takács Imre 1983-ban szerzett művészettörténészi diplomát Budapesten. 1997-ig a Magyar Nemzeti Galéria Régi Magyar Gyűjteményének kurátora, majd vezetője, 1997-től a Szépművészeti Múzeum vezető munkatársa, a 2006-ban megnyílt Luxemburgi Zsigmond-kiállítás program-irányítója volt. 2006 tavaszától 2007 őszéig, majd 2010 őszétől ismét az Iparművészeti Múzeum főigazgatója. Művészettörténeti kutatásai és publikációi elsősorban a gótikus művészethez kapcsolódnak.