Mátyás

Tettes van, kép nincs

2011.02.21. 10:22

Programkereső

Az éjjeliőr lopott el felbecsülhetetlen értékű festményeket egy korzikai múzeumból.

A Le Parisien című párizsi lap vasárnapi jelentése szerint négy értékes festmény, köztük Nicolas Poussin Midász király a Paktolosz folyó forrásánál és Giovanni Bellini Madonna a kisdeddel című képe tűnt el szombatra virradóra az ajacciói Palais Fesch múzeumból, amely azzal dicsekedhet, hogy a párizsi Louvre után, az itáliai festők második legjelentősebb franciaországi gyűjteményével rendelkezik.

Giovanni Bellini: Madonna a kisdeddel
Giovanni Bellini: Madonna a kisdeddel

A múzeum igazgatója, Philippe Costamagna szerint az eltűnt képek olyan értékesek és híresek, hogy gyakorlatilag eladhatatlanok. Ennek ellenére a hatóságok megerősítették az ellenőrzést Korzika kikötőiben és repülőterein, hogy megakadályozzák a műkincsek elvitelét a szigetről. A két éjjeliőr egyike kikapcsolta a riasztót és félreeső helyen leparkolt autójában rejtette el azokat. A tettes szombaton önként feladta magát, és elvezette a rendőrséget az autóhoz, amelyet azonban feltörve, a festmények nélkül találtak meg. A tettes zavaros történetet adott elő indokairól, a rendőrség arra gyanakszik, hogy cinkosa is van.

Több évi restaurálás után tavaly adta át újra Frédéric Mitterrand francia kulturális miniszter az Ajaccio központjában, egy 19. századi klasszicista épületben ‒ a Fesch palotában ‒ berendezett múzeumot, amelyben mintegy másfél ezer remekmű található. Az alapító, a Napóleonnal is rokonságban álló Joseph Fesch bíboros (1763-1839), korának egyik legbuzgóbb műgyűjtője volt, 76 évesen bekövetkezett haláláig 17 757 műkincset halmozott fel, ezzel a valaha létező legnagyobb magán műgyűjteményt hozva létre.