Bernadett

Új gazdát keres a világ legnagyobb játékgyűjteménye

2011.02.21. 10:43

Programkereső

Harmincötezer régi játékot és vasútmodellt kínál eladásra a Sotheby's.

A játékok jelenlegi tulajdonosa, Jerry Greene az elmúlt ötven év során tett szert az 1850 és 1940 között készült játékokra, amelyek között ritka, kézzel készített, történelmi jelentőségű darabok is sorakoznak.

Régi játékok
Régi játékok

A Jerni-gyűjteménynek eddig a tulajdonos philadelphiai otthonának alagsori szobái adtak otthont, február végéig azonban a New York-i Sotheby's vendégszeretetét élvezi, amely közvetítőként vesz részt az eladás lebonyolításában. Ez a világ legnagyobb és legsokszínűbb játékgyűjteménye, ami akár több tízmillió dollárt érhet. Az egyedülálló gyűjteményben a két világháború során elpusztított pályaudvarok, hidak és épületek kicsinyített másai, valamint a játékipar aranykorának legnagyobb európai és amerikai gyártóitól származó darabok is megtalálhatók.

Az elmúlt ötven év szorgos munkája után Green úgy véli, itt az ideje, hogy megossza életművét a világgal, és találjon egy vevőt, aki teljes egészében átveszi tőle. Reményei szerint egy közintézmény, vagy egy magánszemély vásárolja majd meg a gyűjteményt és egy múzeumnak adományozza majd.