Mátyás

Hidakkal és papucsokkal a jószomszédságért

2011.02.24. 19:00

Programkereső

A Kulturfluss – Ungarn am Ruder azaz Kultúrfolyam, Magyarország a kormányrúdnál címet viselő programsorozat keretében magyar képzőművészek munkái láthatóak a Klosterneuburg apátságában.

Gyukics Péter magyar fotós Duna-hidakat bemutató képeiből válogat az ausztriai Klosterneuburg apátságában nyílt fotókiállítás, ahol ezzel párhuzamosan az Amadeus Művészeti Alapítvány tizenkét fiatal magyar képzőművész munkáiból mutat be alkotásokat a magyar EU-elnökség keretében. Mint Méhes Márton, a Bécsi Collegium Hungaricum igazgatója és a Kultúrfolyam egyik szervezője, elmondta Gyukics Péter összesen 342 Duna-hídról készített felvételt, ezek közül mintegy ötven színes képet mutatnak be. A fotókon szerepelni fog az illető ország apró zászlaja és kis tábla a híd mérnöki adataival.

A Die Ernte (Szüret) című kiállításon először láthatóak Ausztriában az Amadeus Művészeti Alapítvány 12 művészének ‒ hét festő és öt szobrász ‒ munkái. A most kiállító alkotók fiatal, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végzett vagy most diplomázó 35 év alatti művészek, akik országos pályázat útján bekerültek az alapítvány alkotóházába, az Óbudán kialakított AmA-házba és három évig dolgoztak ott. A tárlat anyagát a hároméves időtartam alatt készült alkotásokból válogatták, ez mintegy 45-50 figurális jelent. Friss szemlélettel definiálja a tárlat a szobrászat fogalmát, számos alapanyag és lépték megtalálható a válogatásban. Szerepel a kiállításon többek között a portrészobrászat hagyományait egyedi módon feldolgozó Dunorelly Balázs, a néhol lírai, máshol szűkszavú, de játékos Szanyi Borbála vagy Takács Szilvia, aki az ösztöndíj évei alatt samottos agyagból készített, a nőiség vélt és valós megragadásával kísértetező szobrai és domborművei mellett printekkel is foglalkozott.

Ezzel szemben a festményfelhozatal méltatlanul belesimul a kortárs fiatal művészek izmusokat újrafelhasználó, papucsokkal és pulóverekkel bíbelődő divatos középmezőnyébe. Egyedül talán szenvedélyes vonalaival Szabó Franciska és Papageorgiu Andrea ragadja meg a nézők figyelmét. Balogh Péter ügyvéd, a művészeti alapítvány vezetője beszámolt arról, hogy az alkotóház 2007 óta működik, és három évre ad műhelyhasználatot 13 művésznek, festőknek, szobrászoknak, és hamarosan négy kőszobrásznak is.

Az Amadeus hallgatói ösztöndíj programja 13 éve működik, stratégiai partnerségben a képzőművészeti egyetemmel, és két éve bevonták ebbe a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karát is. Az ösztöndíj egy tanévre szól, havi 80 ezer forint juttatással jár, egy tanár, egy festő- és egy szobrászhallgató kaphatja meg a zsűri döntése alapján.