József, Bánk

A hölgy nem utazik

2011.03.04. 11:01

Programkereső

Krakkóban marad Leonardo mesterműve.

Nem kapja kölcsön Lengyelországtól nagy őszi kiállítására a berlini Bode Múzeum Leonardo Da Vinci Hölgy hermelinnel című festményét, amely a krakkói Czartoryski Alapítvány tulajdonában van és Krakkóban állandó kiállítás keretében tekinthető meg.

Bogdan Zdrojewski lengyel kulturális miniszter szerint az 1489-90-ben készült női portrénak nem tesz jót a túl sok utazás. A festményt már biztos, hogy novemberben kiállítják Londonban, a National Galleryben, emellett az út mellett pedig már sok lenne a berlini.
A portré Ludovico il Moro (Ludovico Sforza) milánói herceg szerelmét, Cecilia Galleranit ábrázolja. A festmény Leonardo da Vinci (1452-1519) számos újítását hordozza. Az 1400-as évek végén új technikának számított az olajkép, ám legszembetűnőbb hatása a képen szereplő ifjú modell újszerű ábrázolásának, a portré beállításának van.
A világ egyik leghíresebb és legértékesebb festményének számító képet a magyar közönség is megcsodálhatta: 2009-ben a Szépművészeti Múzeumban is bemutatták a Botticellitől Tizianóig Az itáliai festészet két évszázadának remekművei című kiállításon.