Gábor, Karina, Ders

Rezgő Dávid

2011.03.06. 10:29

Programkereső

Expressz vonat veszélyezteti Michelangelo Dávid-szobrát.
Michelangelo: Dávid
Michelangelo: Dávid

Az olasz nagy sebességű vasút Firenze történelmi belvárosa alatt átvezető alagútjának építése veszélybe sodorhatja Michelangelo Dávid szobrát, a város történelmi jelképét. Az alagút alig hatszáz méterre halad el a szobornak helyt adó kiállítástól. Mint Fernando De Simone padovai építészt, a föld alatti szerkezetek szakértője elmondta, amennyiben a páratlan alkotást nem költöztetik el az alagútfúrás idejére, kockára teszik, hogy a rezgés kárt tesz benne.

Michelangelo 1501 és 1504 között faragta a talapzattal együtt 5,14 méter magas szobrot, amely 1873 óta a Galleria della Accademia kupolacsarnokában látható. A lap által megszólaltatott építész szerint a szobor bokájánál már meglévő mikrorepedések már így is aláássák az alkotás stabilitását. Az alagútfúrás miatt jócskán nőne a szobrot fenyegető veszély ‒ vélekedett Fernando De Simone, aki megjegyezte, hogy a turistacsoportok és a környék autóközlekedése is rezgést kelt.

A firenzei múzeum konzervátora, Cristina Acidini elismerte, hogy szükség van a probléma tanulmányozására, de óvott a riadalomkeltéstől. A szakember rámutatott, készül egy tanulmány, amely azt vizsgálja, milyen lenne az épület ellenállása földrengés esetén.