Sándor, Ede

Vastag Slim múzeuma

2011.03.08. 08:01

Programkereső

Új múzeumot nyitott a világ leggazdagabb embere Mexikóban.

Megnyitotta művészeti magángyűjteményének monumentális új múzeumát kedden Mexikóvárosban a világ egyik leggazdagabb emberének tartott Carlos Slim.

Soumaya múzeum, Mexikóváros
Soumaya múzeum, Mexikóváros

A lendületes vonalvezetésű, 16 ezer hatszög alakú alumíniumlappal borított modern épület, amely a főváros legelegánsabb lakónegyedében épült fel, a mexikói mágnás több mint 60 ezer darabos gyűjteményének ad otthont, hat kiállítóterében. A tervek szerint folyamatosan cserélik majd a műtárgyakat, hogy idővel a kollekció minden darabja bemutatkozhasson.

A Soumaya Múzeum megnyitóján1500 vendég vett részt, köztük Felipe Calderón mexikói elnök és a Nobel-díjas író, Gabriel García Marquez. A házigazda szerepét a közismert amerikai televíziós személyiség, Larry King töltötte be. A múzeum Slim néhai feleségének, az 1999-ben elhunyt, Soumaya nevét viseli, aki művészetbarátként inspirálta férjét a magángyűjtemény létrehozására. Az értékes kollekció egyik szenzációja a világ egyik leggazdagabb Auguste Rodin- szoborgyűjteménye, de a spanyol hódítás előtti munkák, valamint Diego Rivera, Pablo Picasso és Salvador Dalí festményei is szerepelnek a kiállításon. A műtárgyak korábban egy szintén mexikóvárosi, de kisebb múzeumban voltak láthatóak.

A nagyközönség március 29-től látogathatja a múzeumot, ahova ingyenes lesz a belépés.