Gábor, Karina, Ders

Pénteken későn kelnek a galeristák

2011.03.10. 08:48

Programkereső

Jazz és titkolózás lesz a ráadás a 18. Műgyűjtők éjszakáján.

Sokan vannak, akik pironkodóan hessegetik el a saját gyűjtemény gondolatát, a kockázatra, az árakra vagy épp az ismeretek hiányára hivatkozva. Sőt, bármennyire is szereti valaki a szép grafikákat vagy a gondosan kivitelezett régi lámpákat, határozottság hiányában nem meri összezárni magát a galéria eladóival. Jó hírünk van, mindez gyógyítható.

Március 10-én, csütörtökön, immár tizennyolcadik alkalommal pezsdíti fel több ezer ember a Falk Miksa utcát és környékét, akik között nyilván akad majd tapasztalatra éhes, fürkésző tekintetű kezdő is. Aki már kívülről tudja az útvonalat, hogy hol kell vigyázni az ajtó mögött leselkedő lépcsőkkel vagy hol lehet jó üzleteket kötni, az pedig lelkes hallgatóságra találhat.

Konok Tamás képe
Konok Tamás képe

Fentiek mellett pedig számos ismert művész alkotásában gyönyörködhetünk - csak úgy. Rögtön a hetes szám alatt, a Prestige Galériában, Konok Tamás Kossuth-díjas festő üdítően színes, geometrikusan absztrakt képeit mutatják be. A 81 éves művész Mikrolodium sorozata, ami az elmúlt húsz évet öleli át, ötvenhárom, egységesen 30x30 cm-es keretbe foglalható válogatásban jelenik meg, amelyek hol a harmadik dimenzió, hol egészen az építészeti struktúrák érzetét keltik.

Lendületes, tipikusan kereskedelmi galériaként ismerjük a Balaton utcában levő B55-öt, ahol a német Dirk Rathke és a magyar Gál András zavarba ejtően minimalista alkotásait állítják ki. Gál András, aki a művészetben a keveset éppoly élvezetesnek tartja, mint a sokat, a Képzőművészeti Egyetemen diplomázott festő szakon és az elmúlt tíz évben rengeteg kiállításon vett részt nemcsak alkotóként, hanem kurátorként is. Képei, amelyek gyakorlatilag a faltól elemelt, monokróm festékrétegek, minden esetben magukon viselik az őket alakító eszközök nyomát. Dirk Rathke képobjektjei ezzel szemben simára eldolgozott, hullámzó olajfesték-felületek.

Gál András képe
Gál András képe

Nem szabad elfeledkezni a festmények mellett az antik és modern tárgyak avagy a praktikus művészettörténetre várakozó seregekről sem. Ezen műveket a megfelelő galériákban, a képekkel vegyesen vagy a pinceszinti raktárakban vizslathatják meg a látogatók. Ilyen az Artcore Antik & Design is, ahonnan legalább egy lakkozott fa íróasztal vagy egy faragott virágtartó ábrándjával indulhatunk tovább.

A kincsvadászat érzésére rátesz egy lapáttal a Kieselbach Galéria és a MissionArt, ahol nagy titkolózás övezi az esti programot. Utóbbiban annyit árultak el, hogy a meg nem nevezett magángyűjteményből kiállított művek nagy része a két világháború közötti magyar művészetet reprezentálja majd, olyan kiemelkedő alkotókkal, mint Aba-Novák Vilmos, Ferenczy Noémi és Kádár Béla. A gyűjtemény darabjairól 17 órakor Tóth Károly művészettörténész tart előadást.

Patkó Károly: Szobabelső
Patkó Károly: Szobabelső

Kezdőként érdemes számolni azzal is, hogy az emberben egyszer csak túlcsordulnak a vizuális ingerek, ilyenkor jól jön egy kis jazz, amit fél kilenctől a Grencsó és barátai formáció szolgáltat a Pintér Sonja Galériában.

A Műgyűjtők éjszakájának programjai március 10-én, csütörtökön, 17:00 órától éjfélig tartanak, és ingyenesen látogathatóak. A részletes programról itt olvashatnak.