Emőke

1000 magyar ház

2011.03.11. 07:01

Programkereső

Idén is megrendezik a Kulturális Örökség Napjait és várják a jelentkezőket.

A Kulturális Örökség Napjait 48 országban rendezik meg évente. A rendezvénysorozat folyamatosan könyvelheti el a sikereket, ami nem csoda: olyan épületekbe nyerhetünk ingyen bebocsájtást, ahova az év többi napján nem, emellett számtalan program várja az érdeklődőket külön ezen alkalomból.

A szervezők szándéka szerint idén sem lesz ez másként. A 2011-es Kulturális Örökség Napjainak a szeptember 17-18-i hétvége ad majd otthont, jelentkezni azonban már most is lehet. A korábbi évekhez hasonlóan idén is egy központi téma köré szerveződik a program, ami az 1000 magyar ház mottó.

Mint a felhívásban olvasható, „a megnyitandó épületeknek, helyszíneknek nem kell feltétlenül védett (mű)emlékeknek lenniük, korukra, funkciójukra nézve sincs semmilyen követelmény, de természetesen nagyobb számú érdeklődőt vonzanak akkor, ha sajátos esztétikai vagy jelentős történeti értékük van. Kiemelten kezeljük a magyar szellemi kulturális örökség értékeinek bemutatását. Fontosnak érezzük továbbá a kortárs építészet, tájépítészet, a népi- és ipari emlékek kiemelkedő alkotásainak, valamint a feltárt régészeti lelőhelyek, temetők megismertetését is.

A látogatás élményét fokozhatja az épületekben, helyszíneken folyó tevékenység, valamint az ott található művészi alkotások, bútorok és eszközök, régészeti leletek, esetleg a különleges épületszerkezetek, díszes homlokzatok, védett fák, növények megismertetése is. Érdemes a helyszíneken, és a megtervezett útvonalon vezetést tartani, vezetőként pedig szakembereket vagy olyan önkénteseket bevonni, akik az adott helyet jól ismerik. Sokan vannak, akik szívesen megosztják tudásukat másokkal - például a több idővel és tapasztalattal rendelkező nyugdíjasok, de érdemes bevonni az újdonságokra szívesen vállalkozó fiatalokat, diákokat is.

Egy épület, helyszín látogathatóságát bárki kezdeményezheti (természetesen a tulajdonos, kezelő, működtető egyetértésével). A vendégek fogadása önként vállalt szolgálat, a kezdeményezőknek természetesen szabad döntésére van bízva, hogy mekkora részt tesznek ingyenesen bejárhatóvá."

A programra július 15-ig lehet jelentkezni, e-mailben vagy postai úton. A program részleteit, a jelentkezés feltételeit és a jelentkezési űrlapot a Kulturális Örökség Napjai weboldalán tekinthetik meg.