Klaudia

Crazy Horse(s)

2011.03.11. 17:55

Programkereső

Az Arany Rajzszög Díjas Tóth Andrej legújabb kiállításával köszöntik a tavaszt az A38 új kiállítóterében.

A kiállítóteret már korábban is felavatták, egész pontosan előző év novemberében, amikor a dideregve kíváncsiskodók szentimentálisan elszívták első szál cigarettájukat a fehér dobozban álldogálva, szokatlanul közel a Duna víztükréhez, azonban ez most más. Ahogy így tavasz előtt már rásüt a nap a fehér festékre, az minden lehetséges ígéretet magában hordoz a kellemes májusi, ingyenborozós estéktől a fülledt, fröccsel könnyített augusztusi éjszakákig, amikor nem lesz ember, aki lezavarja a megnyitóra érkezett, és aztán órákig hűsölő, embereket a fedélzetről.

Andrej Tóth: Dita von Teese
Andrej Tóth: Dita von Teese

Persze most még az ajtó mögötti szélárnyék a kedvenc helyszín, de Tóth Andrej képei bársonyos vöröseikkel segítenek átmelegíteni a fagyoskodókat. A fiatal grafikusművész 2003-ban végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, majd nemsokkal diplomája után lecsapott rá az épp frissen nyitott A38 hajó. Andrejnek köszönhetjük azóta a hely papírcsónakos logóját, az étterem és a honlap dizájnját és a megszámlálhatatlan mennyiségű koncertplakátot, amelyekkel három éven keresztül zsinórban elnyerte az Év Kulturális Plakátja Díjat.

Andrej Tóth: Clotilde de Courau
Andrej Tóth: Clotilde de Courau

Emellett időről-időre festményeit is a nagyközönség elé tárja, és a legutóbbi „Dolce Vita Bed&Breakfast" olasz tematikája után most a franciákat veszi sorra. A Crazy Horse kabaré Párizs nevezetessége, amivel Andrej az európai értelemben vett szórakoztatóipar aranykorát idézi meg. A 20. század eleji párizs éjszaka toposza ad otthont az alkotó groteszk figuráinak: nőknek, akiknél éppolyan felesleges modorosság a melltartó mint a teltkarcsúság eufemizmusa.

Ez nem a Botero-féle, egészségtől kicsattanó hájasság, inkább a fellépés szüneteiben ajándék trüffeleket magukba gyömöszölő, sokféle lányok kövérsége, akik temperamentumuknak megfelelően más és más madár fejével jelennek meg. Ditta Von Teese igazi dívaként, hófehér testtel és ívelt hattyúnyakkal, a klub többi fantasztikus nevű művésznője (mint Daizy Blu és Ruby Chromatic) pedig izmos, vaskos lábakkal.

Andrej Tóth: Crazy Horse
Andrej Tóth: Crazy Horse

A legnépszerűbb kép kétségtelenül a címadó munka, ahogyan a galéria kötelékébe tartozó Dr. Máriás a katalógushoz írt előszavában nevezi, az őrjítő cupák, ami talán plakátszerűségével ragadja meg a figyelmet. Pluszpont jár a képek letisztult színvilágáért és a kevés motívumért, amit talán a grafikusi vénának köszönhetünk.

Tóth Andrej: Crazy Horse
A38 Művészdereglye
Nyitva: március 19-ig, telefonos egyeztetés szükséges, mivel rendezvények alatt a kiállítás nem látogatható.