József, Bánk

Újra Európában az impresszionisták

2011.03.13. 08:33

Programkereső

Évtizedek óta nem látott impresszionista remekművek láthatók Milánóban.

Csaknem hét évtized után láthatók ismét Európában azok a francia impresszionista remekművek, amelyeket a második világháború idején menekítettek ki Amerikába. A kiállítás a milánói királyi palota épületében június 19-ig látogatható, Az impresszionisták. A Clark-gyűjtemény remekművei címmel.

Edgar Degas: Tánclecke
Edgar Degas: Tánclecke

A kiállításon az 1800-as évek második felének francia impresszionista festői, Monet, Degas, Renoir, Pissarro, Gauguin, Toulouse-Lautrec és mások képei sorakoznak. Az összesen hetvenegy alkotás első alkalommal tér vissza Európába azóta, hogy a második világháború alatt az Egyesült Államokban talált menedékre. A páratlan alkotások a hazájában főleg lótenyésztőként ismert, de az olasz sajtó által a 20. század egyik legjelentősebb műgyűjtőjeként számon tartott Robert Sterling Clark gyűjteményéből érkeztek. Clark a világ első számú Renoir-gyűjtője volt, a francia festő huszonegy vásznát birtokolta.

Clark 1956-ban bekövetkezett halála után ötszáz festményből álló gyűjteménye önálló múzeumba került Massachussets államban. A róla és feleségéről elnevezett Sterling&Francine Clark Art Institute most először mutatja be kincseit külföldön, a remekművek később máshová is eljutnak majd Európában.