Benedek

Zichy Mihály, a grúz nemzeti festő

2011.03.15. 09:12

Programkereső

Zichy Mihály illusztrációiból nyílt kiállítás Tbilisziben.

Zichy Mihály a grúz nemzeti eposznak tekintett középkori verses elbeszéléshez, Sota Rusztaveli A tigrisbőrös lovag című művéhez készített illusztrációiból nyílt kiállítás Tbilisziben, a parlament épületében.

Zichy Mihály volt eddig az egyetlen külföldi festő, aki illusztrációkat készített Sota Rusztaveli művéhez. A művész 1881-1882-es kaukázusi tartózkodása idején Ilja Csavcsavadze író, költő, jogász kérte fel az illusztrációk elkészítésére, emellett nagy sikert arattak Zichy A tigrisbőrös lovagból rendezett élőképei is. A kiállítás látogatói megismerhetik, hogy hogyan születtek A tigrisbőrös lovag illusztrációi, Zichy Mihály ugyanis az élőképeket örökítette meg a vásznon. A tárlaton bemutatják azon személyek családi archívumából származó anyagokat is, akik az illusztrációk modelljéül szolgáltak.

A tárlaton felvonultatott anyagok egy részét Zichy Mihály egyik leszármazottja, Csicsery-Rónay Erzsébet vitte a grúz fővárosba, ahol a Grúzia-szerte nagy tiszteletnek örvendő festőnek köztéri szobrot állítottak és egy utca is viseli a nevét.