Gábor, Karina, Ders

Új Szinyei kép kalapács alatt

2011.03.19. 08:48

Programkereső

Elveszettnek hitt Szinyei-remekművet árvereznek pénteken.

Mint arról a Népszava hírt adott, évtizedek után előkerült egy Szinyei-remekmű, amelyet a művészettörténet eddig csak korabeli fekete-fehér reprodukciókról ismert. Az árverezőház állítása szerint a kép Szinyei Merse Pál Vadrózsabokor című olajképe, amelyet 1911-ben festett, abban az esztendőben, amikor nemzetközi megítélése elérte a tetőpontját, Berlinben és Münchenben rendezett kiállításán a kritika lelkesedve ismerte fel benne az impresszionistákkal egyenrangú újítót, a római nemzetközi kiállításon pedig elnyerte az egyik nagydíjat, Klimt, Mestrovic és a svéd Zorn társaságában.

Szinyei Merse Pál: Vadrózsa bokor
Szinyei Merse Pál: Vadrózsa bokor

Egy évvel később, 1912-ben, Szinyei gyűjteményes kiállításával nyitotta meg kapuit az Ernst Múzeum. Itt szerepelt először a Vadrózsabokor, a kiváló művészettörténész, Meller Simon tulajdonaként. Szintén a Meller család tulajdonaként 1939-ben újra felbukkant a Posta-takarékpénztár Árverési Csarnokában, majd hetven évre nyoma veszett.
A lap idézi Bellák Gábor művészettörténészt, aki a festmény műtárgy bírálatát végezte; véleménye szerint igazi művészettörténeti szenzáció a kép előkerülése.

A képet a Belvedere Szalon március 26-i aukcióján 12 millió forintos áron bocsátják árverésre.