Irén, Írisz

Holnapról álmodó képek

2011.03.21. 09:17

Programkereső

Újabb kiállítást ajánlunk a nyugaton szomszédolók számára.

A bécsi Víziók a jövőről (Zukunftsvisionen / Visions of the Future) című tárlat, a Kultúrfolyó - Magyarország a kormányrúdnál (Kulturfluss - Ungarn am Ruder) rendezvénysorozat részeként nyitotta meg kapuit. A fél éven át tartó eseménysorozat a magyar EU elnökséghez kapcsolódik, középpontjában pedig a Duna áll, amely évszázadok óta összeköti a partja mentén sorakozó országokat.

Visions of the Future2
Visions of the Future2

Fiatal magyar képzőművészek csoportos bemutatkozása ez, ahol minden művész egy-egy jövőképet tár a látogatók elé. Víziók illusztrációi a kiállított festmények, abban az értelemben, hogy az alkotóik, mielőtt ecsethez nyúltak volna, a Siemens vezető gazdasági szakembereivel ültek asztalhoz, hogy felvázolják a jövőről alkotott gondolataikat.

Ismerősként üdvözölhetjük a kiállítók sorában például Orosz Richárdot, az 1000% csoport egyik tagját, aki azóta is újra és újra átgyúrja a street-artból magával hozott esztétikát, vagy az áttetsző finomságú festékfelhőkkel dolgozó, gyöngyöket, vékony fémdrótot és apró tárgyakat is felhasználó Halasi Ritát, de többségében fiatal, pályakezdő művészek munkái láthatóak a kiállításon.

A gazdasági szakemberek és az alkotók együttműködésből következik, hogy kiállítás témája a gazdasági, környezeti és etikai fenntarthatóság, a világ fenntartható fejlődésének feltételei. A fenntartható fejlődés és az emberi együttélés feltétele a kooperáció, ami csak jól meghatározott keretek között működhet. Ilyen a közép-európai országok, illetve a Duna-medence országainak természetes együttműködése.

Visions of the Future1
Visions of the Future1

Ezt az üzenetet könnyed és sokféle csomagolásban kapjuk meg. A változatos stílusú képek közös nevezője a lendület, ami a fiatalság mellett annak is köszönhető, hogy a jövőt megálmodó vezetők egy konferenciára gyűltek össze, és a képek a rendezvény ideje alatt készültek el.

Nemcsak a kiállítás idejére szól a víziók intő és ösztönző szava, a képeket összegyűjtő „A jövő könyve - gondolatok a holnap világáról" elnevezésű kiadványt a Siemens más cégek és szervezetek vezetőinek adja ajándékba, hogy ezzel is mozgásban tartsa a párbeszédet ebben a témában.

Víziók a jövőről
Collegium Hungaricum (Bécs)
Nyitva: április 8-ig