Sándor, Ede

Tovább maradnak a Nyolcak

2011.03.26. 11:15

Programkereső

Meghosszabbítják a pécsi Nyolcak-kiállítást.

Meghosszabbítják 35 nappal a Nyolcak festőcsoport centenáriumi tárlatának időtartamát, a kiállítás ennek köszönhetően nem március 27-ig, hanem május 1-ig tekinthető meg Pécsen.

Nyolcak
Nyolcak

Mint Fabényi Júlia, a Baranya Megyei Múzeumok igazgatóságának vezetője elmondta, „a tárlat rendkívül sikeres, a tavaly december 10-i nyitása óta már több mint 12 ezren látták. Ezért is kezdeményeztük a zárási határidő módosítását, az ehhez szükséges engedélyeket már megkaptuk a képek kölcsönzőitől. Reményeink szerint a hosszabbításnak köszönhetően májusra a 20 ezret is elérheti az érdeklődők száma, ami kiemelkedő eredménynek számítana egy nem budapesti kiállítás esetében."

A Modern Magyar Képtárban berendezett Cézanne és Matisse bűvöletében ‒ A Nyolcak című kiállítás a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program kiemelt eseménye. Célja a Nyolcak festőcsoport ‒ Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan, Tihanyi Lajos ‒ munkásságának átfogó bemutatása, valamint az őket inspiráló vagy éppen velük párhuzamos európai törekvések felvillantása. Ennek köszönhetően láthat a közönség remekműveket Cézanne, Matisse, Picasso, Dufy, Vlaminck és Kokoschka életművéből is. A 20 milliárd forintra biztosított tárlat anyaga mintegy félezer alkotásból áll, melyeket nyolcvan köz- és magángyűjteményből, köztük Németország, Franciaország és Anglia legjelentősebb múzeumaiból válogattak.

A pécsi tárlat a centenáriumát ünneplő Nyolcak csoport három egykori budapesti kiállítását szeretné rekonstruálni, kiegészítve a tagok 1910 körül készült alkotásainak reprezentatív válogatásával.