Benedek

Művészet a (Városligeti) tavon

2011.03.28. 18:44

Programkereső

Kortárs szobrok körül csónakázhatunk a Városligeti-tavon.

Május 24-től szeptember 4-ig ad otthont a Városligeti-tó az Art on Lake című szabadtéri tárlatnak. Az eredeti tervek szerint a rendhagyó kiállítás ideje alatt a Szépművészeti Múzeum zárva lett volna, de az épület térszint alatti bővítése végül nem kezdődik el. Baán László, az intézmény főigazgatója, szerint így az intézmény a falakon belül és kívül is kínál majd új látnivalót a nyáron, június elején nyílik ugyanis az Utazás a múmiák világába munkacímű kiállításuk.

Mimmo Roselli: Lehorgonyozva
Mimmo Roselli: Lehorgonyozva

Az Art on Lake projektbe az Európai Unió 14 országából érkeznek neves alkotók munkái a Városligeti-tóra, amely felújítása után ezzel a rendezvénnyel mutatkozik be ismét a látogatók előtt, akik körbe is csónakázhatják majd a vízi szobrokat.
A kiállítás rendezője, Jerger Krisztina művészettörténész, emlékeztetett: tíz évvel ezelőtt, a millennium tiszteletére már volt szoborkiállítás a tavon, akkor azonban csak magyar művészek munkáiból válogattak.

Daniel Knorr alkotása
Daniel Knorr alkotása

A szabadtéri tárlaton való részvételre a francia Anne és Patrick Poirier, a spanyol Susana Solano és Jaume Plensa, a német Günther Uecker, Via Lewandowsky és Willi Weiner, a román Daniel Knorr, a cseh Kristof Kintera és Jirí David, a szlovák Erik Binder, az angol Heather Allen, a finn Tea Mäkipää és Halldor Ulfarsson, a holland Laurens Kolks és Paul Segers, az osztrák Brigitte Kowanz és Joseph Bernhardt, az olasz Mimmo Roselli, a lengyel Magdalena Abakanowicz és Krzysztof M. Bednarski, a belga Gert Robijns, a szlovákiai Németh Ilona, illetve a magyar El-Hassan Róza, Kelemen Zénó és Kicsiny Balázs kapott felkérést, de a kiállításon látható lesz Pán Márta N.N.111. című, a múzeum gyűjteményéhez tartozó vízi szobra is.

Tea Mäkippä: Atlantisz
Tea Mäkippä: Atlantisz

Jerger Krisztina hangsúlyozta, hogy „a munkák jelentős része kimondottan a Városligeti-tóra készült. Elsőként Magdalena Abakanowicz Madár című alkotása száll majd le a tó vizére", de a rendező kiemelte Günther Uecker húszméteres, hajó formájú víz-vitorla szobrát is. Németh Ilona két hatalmas úszó kertet készített, melyeket a rendezők bérbe szeretnének adni gondozásra. A kiállítás ideje alatt a 35 ezer négyzetméteres vízfelületen egy színpadot is felállítanak, amely hazai és európai társművészeti programoknak ad majd otthont.

A sajtótájékoztatón mutatta be Felkiáltójel című munkáját El-Hassan Róza. Mint a képzőművész felidézte, két éve kapott felkérést az Art on Lake szervezőitől, akiknek egy fonott szobrot javasolt. A kirekesztés ellen tiltakozó, de az összefonódás jegyében létrejött alkotás roma kosárfonó művészekkel együtt készült, többféle fonási technika alkalmazásával.

Baán László elmondása szerint az EU-elnökséghez kapcsolódó Art on Lake megrendezését a magyar állam 80 millió forinttal támogatta, de számtalan szponzor is a kezdeményezés mellé állt.