Klaudia

Változatos valóságok

2011.03.29. 16:49

Programkereső

Megnyílt a Pécsi József Ösztöndíjasok kiállítása a Mai Manó Házban.

Erőfölényben van a sajtófotó az idén húszéves Pécsi József Ösztöndíjat elnyerők kiállításán, amiből tévesen akár arra is következtethetnénk, hogy Pécsi József maga is sajtófotós volt. Valójában az 1889-ben Budapesten született fotográfus hírnevét festőies, lágy rajzú képeiért és az általa kifejlesztett különleges, nyomtatásos nemeseljárásért kapta, avantgárd fotóművész és tanár minőségében.

Dorottya utcai műterme a második világháború idején mindenestül leégett, az új rendszerben pedig már nem találta a helyét. Annyira elszegényedett, hogy az ötvenes években a Belügyminisztérium dolgozóinak igazolványképeit kellett készítenie. 1956-ban, egy betegségből kifolyólag halt meg, hagyatékát Rozika, a művész felesége kezelte. A Pécsi József Ösztöndíjjal 1991 óta tüntetik ki a tehetséges, 35 év alatti fotográfusokat.

Simon Márk: Balaton
Simon Márk: Balaton

Az idei díjazottak kiállítása izgalmas és változatos. A legfelső szint lépcsőterében Bácsi Róbert László képeivel nyit, amelyek a Kabrah Autonóm Terület életképein keresztül mutatják be a Szovjetunió széthullásakor önmagát függetlenítő állam történetét. A hegyek között százéves sírkövek állnak az állandó párában, fehér Ladák az útszéli szemétben, a feszültségek és az alacsony életszínvonal pedig mindent és mindenkit egyformán kopottá tesz.

Simon Márk balatoni emlékeit feldolgozó fotói a termeket összekötő folyosón kaptak helyet. Legtöbbjük felülnézetből ábrázol olyan életképeket, amelyeket a bennük levő csipetnyi groteszk egyszerre tesz szívmelengetően szerethetővé és savanykásan esendővé. A Sajtófotó-díjon korábban már többször elismert fotós nem először készített olyan sorozatot, amelyeken a gyógyfürdők és a fürdőzés kapta a hangsúlyt.

Mártonfai Dénes: Kölesd SE
Mártonfai Dénes: Kölesd SE

Harsányan kitűnnek a felhozatalból Mártonfai Dénes megrendezett fotói, amelyeken piros bugyis pucér lányok protestálnak kopasztott egész csirkék mellett a hétköznapi szépségért, a férfiak pedig a vidéki fociszurkolás autentikus élvezetét gyakorolják.

Riportszagú sorozatot hozott Móricz Simon is, akinek nem a Pécsi József Ösztöndíj lesz az első az otthoni dicsőségpolcon. Sárvidék című munkájában az alkotó azon magyarországi települések, illetve az ott élők, sorsát mutatja be, akikhez nem ér el az aszfaltutak infrastruktúrája. Érzékeny fotók ezek, ismerős színekkel, jól kimért fényekkel, hazaindulás előtt érdemes előttük még egy kört tenni.

Móricz Simon képe2
Móricz Simon képe2

Tízdarabos sorozatával Hajdú D. András a bohócdoktorok világát mutatja be, pont úgy, ahogyan azt elvárnánk. A játékos színek és a helyzetből felszakadó erős érzelmek könnyen elkapják az embert, még akkor is, ha nem menthetetlenül érzelgős.

Az évforduló alkalmából a Mai Manó naptárat adott ki az elmúlt két évtized ösztöndíjasainak válogatásából, de az első emeleti könyvtárrészbe nem csak ezért érdemes ellátogatni, hanem azért is, mert a tavalyi Év Fotóriportere, Huszti István is éppen ott állít ki.

A Pécsi József Ösztöndíjasok beszámoló fotókiállítása
Mai Manó Ház - George Eastman terem
Nyitva: május 8-ig.