Konstantin

In varietate concordia

2011.04.06. 08:40

Programkereső

Vagyis egység a sokszínűségben. Eme mondat jegyében született a Kossuth-téren látható tárlat.

Az Európai Unió jelmondatával fémjelzett kiállítással a soros magyar elnökség is igyekszik valamit hozzátenni ehhez a mottóhoz, legyen szó az európai roma stratégiáról vagy akár egy fotókiállításról. Június 30-ig látható az Együtt-lét - Hagyományos kultúrák együttélése a Kárpát-medencében című szabadtéri kiállítás a Budapesten, a Kossuth-téren.

Együtt-lét1
Együtt-lét1

A Lisszaboni Szerződés elképzelését, amely szerint „az Unió tiszteletben tartja saját kulturális és nyelvi sokféleségét, továbbá biztosítja Európa kulturális örökségének megőrzését és további gyarapítását" továbbgondolva hirdette meg pályázatát a Magyar Országgyűlés 2010 júliusában. A Magyar Fotográfusok Háza (Mai Manó Ház) szakmai partnerségével megvalósult tárlatra 2436 pályázat, ezzel együtt 4663 darab kép érkezett. A beküldött fotókban közös, hogy a Kárpát-medence egyedülálló vallási, nyelvi és kulturális sokszínűségét, a határainkon túl élő magyar kisebbségeket és a Magyarországon élő etnikumokat igyekeznek bemutatni. Az embereket, mindennapjaikat, ünnepeiket és környezetüket, azaz mindannyiunk környezetét.

Négy kategóriában lehetett pályázni, mindegyikben az első három helyezettet díjazták, a közönségdíj odaítéléséről pedig internetes szavazás döntött. A Magyar Országgyűlés elnöke a győzteseknek összesen 10 ezer euró összegű díjat adott át. A felhívásra nemcsak EU-s állampolgárok, de Magyarországgal szomszédos, nem uniós országokból is jelentkezhettek. A témából adódóan a képek nagy részét Erdélyben exponálták, ahol a különböző vallású és származású csoportok évszázadok óta élnek egymás mellett. Ennek megfelelően láthatunk nehéz sorsú roma családot, idős földművest, bukolikus jeleneteket vagy épp vallási témájú fotográfiákat.

A kivitelezés átgondolt, egységes koncepció alapján valósult meg. A kiállítás helyszíne a Parlament épülete előtti műfűvel borított tér, amely egyrészt nyitottságot sugall, másrészt garantálja a magas látogatószámot. A témák közti eligazodást elősegítendő a különböző kategóriák képeit más-más színnel jelölték, a földrajzi tájékozódásban pedig a fényképek melletti térképek és a helyszínt jelölő kis pontok nyújtanak támaszt.

A díjazott képekből létrejött kiállítás február elején Brüsszelben, az Európai Parlament épületében is megtekinthető volt. 

A Fiatal Európa Szerkesztőség program az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament kezdeményezésére és finanszírozásában valósul meg. Az itt közölt információk tartalmáért és felhasználásáért a Külügyminisztérium, az Európai Bizottság és az Európai Parlament nem felel.